Tragedia din Apuseni: formatul latitudine longitudine necunoscut operatorilor Romatsa şi ISU

Ceremonialul de predare-primire a mandatului la Ministerul transporturilor dintre Victor Ponta şi Ramona Mănescu
Ceremonialul de predare-primire a mandatului la Ministerul transporturilor dintre Victor Ponta şi Ramona Mănescu (Epoch Times România)

Tragedia aviatică din Apuseni s-a transformat într-un dosar. Un dosar ajuns la Parchetul Militar, care urmează să stabilească dacă cineva se face (totuşi) vinovat de faptul că 5 oameni au îngheţat preţ de 6 ore în munţi iar alţi doi au murit, în timp ce autorităţile nu reuşeau să dea de ei. Între timp, apar noi şi noi informaţii despre modul în care a fost gestionată situaţia, unele dintre ele ţinând de halucinant. B1 Tv a făcut public fragmente dintr-un raport Romatsa din care reiese că operatorii ISU şi ROMATSA au avut coordonatele geografice ale supravieţuitorilor din munţi însă pur şi simplu nu au ştiut să le interpreteze. Formatul latitudine longitudine nu le era familiar.

Datele apar într-un raport trimis de Romatsa Ministerului Transporturilor.

Redăm stenograma publicată de B1:

18.51 CONVORBIRE SUPERVIZOR SALĂ CU ISU CLUJ

Supervizor sală Romatsa: Vă salut, de la Centrul de Dirijare al Zborurilor
ISU Cluj: N-am uitat de dumneavoastră, dar încă nu au ajuns colegii acolo.
Supervizor sală Romatsa: Dar coordonatele geografice le aveţi dumneavoastră de acolo?
ISU Cluj: Am.
Supervizor sală Romatsa: Mi le spuneţi şi mie?
ISU Cluj: Un moment. Latitudine 46,6023, Longitudine 22,98421
Supervizor sală Romatsa: Dar de unde le aveţi pe acestea?
ISU Cluj: De la STS
Supervizor sală Romatsa: Au un format care nu ne este familiar nouă. Când aveţi veşti vă rog să mă sunaţi

19.01 CONVORBIRE SUPERVIZOR SALĂ ACC CU ISU CLUJ
Supervizor sală Romatsa: Spuneţi-mi coordonatele acelea pe care le-aţi transmis dumneavoastră sunt într-un format care nouă nu ne este familiar. Nu aveţi o transformare în format cu minute, secunde?
ISU Cluj: Nu.
Supervizor sală Romatsa: Şi nu ştiţi cum se transformă?
ISU Cluj: Nu ştiu. Mie de la STS mi-au dat coordonatele astea.

Între timp, Ramona Mănescu a făcut, marţi, prima sa declaraţie de la accident. Deşi primul raport al Guvernului, făcut public la 2 zile de la accident, ţinea Romatsa, instituţie în subordinea Ramonei Mănescu, vinovată de durata lungă a căutărilor, pentru ca şi-a asumat răspunderea coordonării acestora, ministrul Transporturilor a tăcut. Până ieri.

Ramona Mănescu a explicat marţi că Romatsa a făcut "ce a considerat că trebuie să facă", a trimis "o echipă de experţi" în teritoriu imediat după accident. Premierul a demis pe cine a considerat necesar şi, până la urmă, Procuratura "va spune dacă există vinovăţii în sistem şi dacă procedurile nu au funcţionat corect sau dacă cei care trebuiau să aplice procedurile nu le-au aplicat corect. Cu siguranţă vom afla şi cei care au greşit vor plăti."

"Imediat când s-a produs accidentul s-a organizat şi o echipă de experţi, a plecat deja spre locul accidentului. În drum spre locul accidentului au primit datele şi coordonatele despre localizarea exactă, pentru că aceasta a venit mai târziu. De ce nu s-a făcut localizarea prin sistemele pe care le deţine ROMATSA? Pentru că acea antenă care emitea pe frecvenţa de 406 care ar fi putut face localizarea prin satelitul de la Moscova a fost ruptă la impact. Asta a făcut imposibilă localizarea şi a îngreunat procedura de căutare şi salvare care, însă, în comparaţie cu media unor astfel de misiuni, a fost făcută într-un timp destul de rezonabil. Există o anchetă în curs şi dacă într-adevăr în anumite situaţii nu s-au coordonat suficient instituţiile statului, asta Procuratura va concluziona", a declarat marţi ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu.

Orice alte comentarii pe acest subiect, până la finalizarea anchetei sunt, crede Ramona Mănescu, "o lipsă de seriozitate."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne