Dosarul tragediei din Apuseni transferat la Parchetul Militar

Dosarul privind accidentul aviatic din Apuseni a fost transferat de la Parchetul Alba la Parchetul Militar de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Înalta Curte de Casatie şi Justiţie, sediul central din strada Batiştei Bucuresti (Epoch Times România)
Loredana Diacu
04.02.2014

Dosarul privind accidentul aviatic din Apuseni a fost transferat de la Parchetul Alba la Parchetul Militar de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Având în vedere faptul că ancheta are două coordonate, respectiv producerea efectivă a accidentului şi ceea ce s-a întâmplat ulterior, Parchetul Alba şi-a declinat competenţa Parchetului Militar, informând că "se impune audierea unor persoane din cadrul unor instituţii centrale ale statului, cu atribuţii în gestionarea situaţiei de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă, persoane având calităţi ce atrag competenţa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia parchetelor militare."

Procurorul general al Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, a declarat, marţi, la Sibiu, că în cazul accidentului aviatic există "suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au făcut parte din celulele de criză, persoane care au calitatea de ministru".

Reamintim că operaţiunea de căutare a supravieţuitorilor avionului care a aterizat forţat în munţii Apuseni în data de 20 ianuarie a fost un eşec, în principiu deoarece nu s-a format un comandament pentru situaţii de urgenţă, iar căutările nu au fost coordonate în conformitate cu reglementările legale în vigoare.

Până să transfere dosarul anchetei către Parchetul Militar, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au încheiat un prim stadiu al anchetei, efectuând cercetarea locului producerii accidentului, ridicarea mijloacelor materiale de probă şi audierea persoanelor vătămate în accident, a persoanelor care au participat, în diferite calităţi, la operaţiunile de salvare, medici de urgenţă etc. De asemenea, a fost dispusă efectuarea unor rapoarte medico-legale, au fost solicitate şi depuse documentele relevante de la instituţiile în cauză şi au fost audiaţi 28 de martori din cadrul ISU, SMURD, personal silvic, jandarmi, localnici, precum şi cele 5 persoane vătămate, informează Adevărul.

În continuare, urmează ca Parchetul Militar să îi investigheze pe reprezentaţii autorităţilor centrale ale căror acţiuni sau non-acţiuni au avut drept consecinţă faptul că supravieţuitorii accidentului aviatic au aşteptat mai bine de 5 ore în ger şi zăpadă pentru a fi salvaţi.

Urmează să fie audiate toate persoanele implicate sau care ar fi trebuit să fie implicate în organizarea şi ne-coordonarea căutării supravieţuitorilor din Apuseni, pentru a se stabili cauzele care au dus la eşecul operaţiunilor de salvare.

Conform lui Valentin Duţă, expert în aviaţie, primul audiat ar trebui să fie Victor Ponta. Indiferent unde ar fi fost instituită celula de criză, la Ministerul Transporturilor sau la MAI, această celulă de criză ar fi trebuit condusă de premierul Ponta, a opinat expertul într-o intervenţie telefonică la B1 TV.

Reamintim că două persoane şi-au pierdut viaţa pe 20 ianuarie în accidentul din Apuseni - studenta Aura Ion şi pilotul Adrian Iovan - iar supravieţuitorii, patru medici chirurgi şi copilotul, au aşteptat mai bine de 5 ore să fie salvaţi, fiind găsiţi în cele din urmă de sătenii din zonă şi de pădurari.

Nu a fost constituită o celulă de criză la nivel central, iar autorităţile nu au reuşit să se coordoneze pentru a localiza epava, operativ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor