UPDATE: Platforma DA îndeamnă populaţia să se alăture unui protest împotriva preşedintelui Timofti
alte articole
UPDATE: Deşi nu a ieşit nimeni din clădirea Preşedinţiei să discute cu cetăţenii, secretarul general al administraţiei preşedintelui, Ion Păduraru a venit cu o reacţie pe contul său de Facebook. În opinia acestuia, "decretul preşedintelui din 4 octombrie curent nu face parte dintr-un ”hazard moral”, ci ar fi o decizie necesară.
Promulgarea Legii nr.235 ar trebui apreciată nu ca o ”povară pe umerii poporului, dar ca pe o responsabilitate asumată pentru lansarea unor semnale pozitive partenerilor de dezvoltare, potenţialilor investitori, evitării unui colaps financiar ameninţător pentru statul nostru şi continuării lucrurilor bune începute spre beneficiul întregii societăţi.Mitingul electoral (!) de astăzi, 5 octombrie 2016, desfăşurat în faţa Preşedinţiei face parte din arsenalul tehnologiilor electorale”.
***
UPDATE: Printre cei prezenţi la acţiunea de protest din faţa Preşedinţiei se afla activista, Inga Grigoriu, membră a Partidului Platforma DA (PPDA) care a declarat că vă „lupta pentru că acestea sunt unicele noastre mecanisme democratice de rezistenţă împotriva unui regim mafiot care se află astăzi la guvernare”.
În opinia secretarului Consiliului Marii Adunări Naţionale, Timofti ar fi trădat întreaga ţară, pe cei care trăiesc în mizerie şi sărăcie, „am avut luni 4 octombrie, parte de o altă filă neagră din istoria ţării noastre. Trăim zile negre, ţara este capturată în totalitate”.
Prezent la eveniment, candidatul la prezidenţiale din partea PPDA, Andrei Năstase a precizat că actualul şef al statului nu ar fi trebuit decât să „emită un decret şi să spună Parlamentului că acestă lege este criminală, împoărează cetăţenii, copii născuţi şi nenăscuţi. Timofti, însă, în regim de urgenţă, pentru a-şi asigura libertatea sa a promulgat aceastp lege criminală”.
Mai mult ca atât, expertul economic, Sergiu Tofilat vine şi cu o propunere, discutată şi la cel mai recent For Civic la care a participat, subliniind că „în oricare bancă comercială, dacă un credit este restant, creditul se trece la evidenţă extrabalansieră şi banca raportează pierderi. Apoi se dă în judecată clientul şi se purcede la realizarea bunurilor gajate. Fix asta trebuie să facă Banca Naţională, să treacă acest credit în evidenţă extrabalansieră, să raporteze pierderi şi să se ocupe de două chestii, de lichidarea băncilor prin vinderea patrimoniului acelor bănci şi să ceară organelor de anchetă să investigheze furtul miliardului şi să recupereze banii”, contrazicând în totalitate ideea lansată de guvernare cum că punerea pe spatele cetăţenilor a miliardelor furate din bănci ar fi unica soluţie la acest moment.
***
UPDATE:15:00 În uşa Preşedinţiei, de către protestatari a fost atârnată o coroană funerară. Poliţiştii nu s-au împotrivit. Au fost aprinse şi lumânări.
UPDATE: 14:10 În faţa Preşedinţiei s-au adunat în jur de 200-300 de oameni. Comparativ cu sediul Parlamentului, clădirea Preşedinţiei nu este atât de pazită, numarul de poliţişti fiind foarte mic.
Protestatarii scandează fără oprire: “Demisia!”, “Timofti ieşi afară!”, “Timofti nu uita, puşcaria-i casa ta!”, “Timofti eşti un ticălos!”, “Timofti sluga lui Plahotniuc!”, “Timofti trădător!”, “Jos regimul Plahotniuc!”, “Timofti la gunoi!”, “Jos hunta!”, “Timofti criminal!”, “Jos mafia!”, “Noi nu platim!”, “Noi n-am furat!”, “Hoţii sunt în Parlament!”, “Timofti esti o sculă!”, “Timofti eşti un laş!”, “Timofti să fie judecat pentru înaltă trădare!”, “La puscărie!”, “Jos mafia!”, "Noi nu cedăm!".
***
Decizia preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti de a promulga pachetul de legi care cuprinde transformarea miliardului furat din sistemul bancar în datorie publică, i-a făcut pe membrii Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”, după o perioadă de linişte, să îndemne din nou cetăţenii să iasă în stradă şi să participe la acţiunea de protest „împotriva preşedintelui trădător Timofti”.
Platforma „Demnitate şi Adevăr” va organiza miercuri, 5 octombrie, începând cu ora 14:00, pichetarea Preşedinţiei din str. Nicolae Iorga 24”, se arată într-un comunicat remis Epoch Times. „Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr” a luat act cu stupoare de graba absolut nemotivată cu care, în dimineaţă zilei de 4 octombrie, preşedintele Nicolae Timofti a promulgat pachetul de legi care cuprinde transformarea miliardului furat din sistemul bancar în datorie publică”, comunică serviciul de presă al PPDA.
Potrivit membrilor Platformei DA, şeful statului ar fi trebuit să suspende „hotărârea abuzivă a Guvernului Filip” şi s-o atace la Curtea Constituţională, sau să „demareze imediat un referendum pentru a cere opinia poporului într-o chestiune ce vizează întreaga populaţie”. Potrivit Platformei DA, acesta a decis totuşi să execute „ordinul coordonatorului Plahotniuc”.
Pe final de mandat, Nicolae Timofti a confirmat că nu este un preşedinte credincios Constituţiei. Prin acţiunile şi, mai ales, inacţiunile sale, preşedintele se face complice la furtul secolului. Nu putem tolera acest act de înaltă trădare!”, consideră membrii Platformei, îndemnând „toţi cetăţenii cu demnitate şi de bună credinţă, indiferent de opţiuni politice sau alte criterii, să se alăture unei acţiuni de protest împotriva preşedintelui trădător Timofti”.
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat la 4 octombrie, decretele pentru promulgarea celor şapte legi controversate pentru care şi-a asumat răspunderea Guvernul Filip. Trei legi se referă la modificarea cadrului legislativ în domeniul bancar, trei legi la modificarea bugetului de stat şi prevăd inclusiv reducerea veniturilor şi cheltuielilor cu câte 2,2 miliarde de lei. Legea, care a stârnit cele mai multe critici din partea societăţii este cea care prevede transformarea în datorie publică a unui credit de 13,5 miliarde de lei acordat sistemului bancar în urma fraudelor din anul 2014.