Timofti a promulgat pachetul de legi, “miliardul furat” rămâne datorie publică
alte articole
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat la 4 octombrie, decretele pentru promulgarea celor şapte legi controversate pentru care şi-a asumat răspunderea Guvernul Filip.
Trei legi se referă la modificarea cadrului legislativ în domeniul bancar, trei legi la modificarea bugetului de stat şi prevăd inclusiv reducerea veniturilor şi cheltuielilor cu câte 2,2 miliarde de lei. Legea, care a stârnit cele mai multe critici din partea societăţii este cea care prevede transformarea în datorie publică a unui credit de 13,5 miliarde de lei acordat sistemului bancar în urma fraudelor din anul 2014.
La 26 septembrie, Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului pentru pachetul de legi care ar fi fost solicitat de Fondul Monetar Internaţional de transformare în datorie publică a celor 13,5 miliarde de lei fraudate din sistemul bancar şi care vor fi achitate din bugetul de stat cu dobândă de 5% anual, timp de 25 de ani. Experţii susţin că cifra totală va fi de aproximativ 21 de miliarde de lei, de aceea societatea civilă, experţii, avocatul poporului, dar şi opoziţia parlamentară au criticat dur această decizie.
A fost depusă şi o moţiune de cenzură care urma să fie examinată la 3 octombrie, însă şedinţa specială a Parlamentului a fost organizată cu mai multe încălcări. Majoritatea parlamentară nu s-a prezentat, ca ulterior, din lipsă de cvorum să se declare respinsă moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Filip. Deputaţii socialişti au anunţat că se vor adresa Curţii Constituţionale în privinţa încălcării procedurii în timpul şedinţei parlamentare.
Notabil este faptul că la 3 octombrie, Avocatul Poporului a cerut public şefului statului să nu promulge legea nr. 235 din 3 octombrie 2016 privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat nr. 807 din 17 noiembrie 2014 şi nr. 101 din 1 aprilie 2015, precizând că aceasta a fost elaborată “în condiţii de lipsă de transparenţă, deşi prezintă un interes major pentru cetăţenii ţării, nu a fost transmis spre avizare tuturor instituţiilor publice interesate, inclusiv Avocatului Poporului”.
De menţionat că, promulgarea actelor normative controversate a spulberat ultima şansă a moldovenilor ca pachetul de legi să nu intre în vigoare pentru a fi îndeplinit. Acest fapt a stârnit un val de reacţii negative la adresa preşedintelui Nicolae Timofti pe reţelele de socializare.
“Mulţumim, domnule preşedinte. Aş vrea să ştiu când să-i spun lui Annie că ea are datorii de la naştere, când va începe să vorbească? Când merge la şcoală? Poate când împlineşte 18 ani? Acum domnule preşedinte, mai mult ca oricând vă este justificată tăcerea. Pentru că nu mai este nimic de spus...”, a scris un utilizator pe contul său de Facebook.
O altă persoană a scris: “Mă gândesc că şi-a ratat şi ultima şansă să plece cu capul sus, preşedintele acesta. Pentru mine va rămâne drept preşedintele care a majorat salariul judecătorilor (că mureau de foame) şi a împovărat moldovenii cu un miliard...”