Raport: Numărul victimelor atacurilor teroriste a crescut brusc în 2013
alte articole
Conform unui studiu asupra terorismului internaţional, numărul deceselor cauzate de atacuri teroriste a crescut cu 61% între 2012 şi 2013.
Au avut loc aproape 10.000 de atacuri teroriste în 2013, o creştere cu 44% faţă de anul 2012, conform Indexului Global al Terorismului (Global Terrorism Index) pentru anul 2014.
Raportul, elaborat de către Institutul pentru Economie şi Pace (IEP), susţine că responsabile pentru majoritatea victimelor au fost grupurile militante Statul Islamic, Al-Qaeda, Boko Haram şi mişcarea talibană, Irakul fiind cea mai afectată ţară. Aproape 18.000 de oameni au murit în atacurile teroriste din 2013.
“Terorismul nu creşte doar în intensitate ci şi în privinţa suprafeţei de desfăşurare”, se arată în raport.
Steve Killelea, directorul executiv al IEP, a declarat că cea mai recentă intensificare a victimelor terorismului se datorează în principal războiului din Siria, care a început în 2011.
“Intensificarea terorismului se poate simţi cel mai puternic în destabilizarea Siriei, ai cărei cetăţeni se refugiază în principal în Irak”, a declarat Killelea.
Raportul, care investighează tendinţele terorismului în perioada 2000-2013, foloseşte informaţii oferite de Baza de Date a Terorismului Global, situată în SUA.
Raportul include clasificări ale ţărilor în funcţie de impactul activităţilor teroriste, de numărul atacurilor teroriste, de numărul de morţi şi răniţi în urma acestor atacuri şi în funcţie de pagubele materiale.
În cinci ţări – Irak, Afganistan, Pakistan, Nigeria şi Siria – s-au înregistrat cca 80% din numărul de victime ale terorismului în 2013. Peste 6.000 de oameni au murit numai în Irak.
India, Somalia, Filipine, Yemen şi Tailanda au fost următoarele cinci, cu 1-2,3% din victimele terorismului global.
Deşi ţările Organizaţiei pentru Dezvoltare şi Cooperare Economică (ODCE) au înregistrat doar 5% din numărul total de victime ale terorismului începând cu anul 2000, ele au suferit unele dintre cele mai dure şi sângeroase atacuri, a susţinut raportul.
Aici sunt incluse atacurile din 11 septembrie 2001 în SUA, atacurile cu bombe asupra a 4 trenuri din Madrid în 2004, atentatele cu bombă din Londra în 2005, precum şi atentatul cu bombă şi atacul armat din Norvegia din 2012.
În decursul anului 2013, Turcia şi Mexicul au fost ţările ODCE cu cel mai ridicat număr de victime ale terorismului, cu 57 şi respectiv 40.
Religios sau politic?
În raport se arată că 4 grupuri principale au fost responsabile pentru 66% dintre toate victimele atacurilor teroriste în 2013: Al-Qaeda, mişcarea talibană, Boko Haram şi Statul Islamic.
Toate cele patru grupări au folosit “ideologii religioase bazate pe interpretări extremiste ale wahhabismului”, conform raportului.
Ideologia religioasă nu este singura motivaţie pentru terorism, se menţionează în raport.
“Există multe ţări paşnice majoritar musulmane care nu suferă din cauza terorismului – Qatar, Emiratele Arabe Unite şi Kuweit – subliniind faptul că în joc există şi alte motive sociale, politice şi geopolitice”.
În multe părţi ale lumii, terorismul este alimentat de mişcările politice, naţionaliste şi separatiste.
Raportul arată că există 3 factori principali la nivel global corelaţi cu terorismul, şi anume: ostilităţile sociale intense între diferite grupuri etnice, religioase şi lingvistice; prezenţa violenţei susţinute de stat, precum omoruri extrajudiciare şi abuzuri ale drepturilor omului; nivelurile ridicate ale violenţei generale, precum decesele provocate de conflicte organizate, sau nivelurile ridicate ale crimelor violente.
Killelea a declarat că figurile religioase din unele ţări sunite moderate deja denunţă terorismul, adăugând că a fost "foarte, foarte greu" pentru ţările vestice să contracareze ideologia religioasă radicală.
De asemenea, Killelea a mai declarat că ţările occidentale pot oferi mai mult suport pentru crearea unor mecanisme politice mai bune precum şi pentru abordarea unora dintre principalii factori care cauzează nemulţumiri în grup.
Deşi terorismul este în creştere, aproximativ 50% dintre atacurile teroriste nu au provocat victime umane, conform unui raport ONU publicat în 2012, în timp ce de 40 de ori mai multe persoane sunt ucise în crime decât în atacuri teroriste.