Forţele irakiene de securitate în alertă în timpul sărbătorii Ashura

Şiiţi afgani se autoflagelează cu lanţuri şi cuţite în timpul festivalului religios Ashura în Kabul, Afganistan, 3 noiembrie 2014. (Captură Foto)
Andrei Popescu
05.11.2014

Milioane de şiiţi musulmani s-au adunat marţi la altare şi moschei pentru ritualul religios Ashura. Forţele de securitate irakiene au intrat în stare de alertă pentru a preveni orice repetare a atacurilor care au provocat multe victime în timpul pelerinajelor anterioare.

Prezenţa Statului Islamic, o grupare islamistă ce promovează un Islam extremist şi care îi elimină pe cei care i se opun, reprezintă un potenţial pericol şi deschide posibilitatea unui măcel şi mai mare în acest an.

Statul Islamic consideră că şiiţii sunt nişte păgâni care merită să fie ucişi; grupul şi-a asumat responsabilitatea pentru numeroase atentate sinucigaşe cu bombe împotriva şiiţilor.

Şi mai recent, luptătorii Statului Islamic au scos 600 de bărbaţi, prizonieri dintr-o închisoare din oraşul irakian nordic Mosul – şiiţi, creştini şi membri ai comunităţii Yazidi – şi i-au dus în mijlocul deşertului, i-au aliniat de-a lungul marginii unei râpe şi i-au executat de aproape, potrivit unui raport publicat joi de organizaţia Human Rights Watch.

Securitatea pentru această sărbătoare a fost intensificată începând cu 2004, când gruparea Al-Qaeda a ucis 171 de oameni în Kerbala şi Bagdad, într-o serie de atacuri sinucigaşe cu bombe şi mortiere.

Şiiţii comemorează uciderea imamului Hussein, nepotul profetului Mahomed, în bătălia de la Kerbala în anul 680 d.Hr.

În oraşul sfânt Kerbala, sute de mii de pelerini s-au adunat în faţa altarului imamului Hussein. În timpul ritualului, şiiţii îşi lovesc capul şi pieptul şi îşi crestează capetele cu săbii pentru a-şi arăta durerea şi suferinţa pentru uciderea lui Hussein.

În trecut, sinucigaşii cu bombe s-au infiltrat ca pelerini în mulţimile de oameni, iar militanţii au folosit mortiere pentru lansarea de proiectile din suburbiile oraşului Kerbala asupra adunărilor de credincioşi.

În timpul regimului lui Saddam Hussein astfel de manifestări erau interzise în Irak, care a fost condus în principal de suniţii din partidul său Baath.

De la căderea dictaturii lui Saddam în 2003, şiiţii au dominat guvernele irakiene dar practicarea deschisă a credinţei lor în cadrul unor adunări mari de oameni îi expune la riscuri mari din partea atacurilor sinucigaşe cu bombe organizate de grupurile sunite extremiste.

De altfel, atacurile Statului Islamic asupra şiiţilor au contribuit la o întoarcere a violenţelor la nivelul alarmant din 2006-2007, pe când era la apogeu războiul civil sectar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor