Soldaţii însărcinaţi cu eliminarea lui Osama bin Laden erau convinşi că va fi o misiune 'fără întoarcere'

Puşcaşul marin Rob  O'Neill, care la ucis pe Osama bin Laden, în  celebra misiune din baza teroristă a lui Laden în Pakistan în 2011.
Puşcaşul marin Rob O'Neill, care la ucis pe Osama bin Laden, în celebra misiune din baza teroristă a lui Laden în Pakistan în 2011. (youtube.com)

Membrii echipei de elită însărcinate cu operaţiunea de eliminare a lui Osama bin Laden au crezut că aceasta va fi o misiune 'fără întoarcere', dar au considerat că merită să-şi sacrifice viaţa pentru a-l ucide pe cel care a fost creierul atentatelor de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite, a declarat puşcaşul marin care a apăsat pe trăgaci în celebra misiune din baza teroristă a lui Laden în Pakistan în 2011 şi care şi-a dezvăluit pentru prima dată identitatea.

'Cu cât ne antrenam mai mult pentru misiune, cu atât mai mult realizam că aceasta va fi 'fără întoarcere', a povestit soldatul, Rob O'Neill, într-un interviu inclus în prima parte a documentarului 'The Man Who Killed Usama bin Laden' (Omul care la ucis pe Osama bin Laden), difuzată marţi seara pe canalul Fox News.

'Vom pleca şi nu ne vom mai întoarce. Vom muri când va exploda casa. Sau vom rămâne acolo prea mult timp şi vom fi arestaţi de pakistanezi şi ne vom petrece restul scurtelor noastre vieţi într-o închisoare pakistaneză', a continuat el.

Dar soldaţii au considerat că merită să-şi sacrifice viaţa pentru această misiune. 'Vom muri, probabil, dar este un lucru bun să mergem şi merită să-l ucidem. Va muri împreună cu noi', a relatat militarul.

O'Neill a mai spus că el crede că a fost 'cu siguranţă' ultima persoană pe care bin Laden a văzut-o înainte de a muri şi că de atunci s-a gândit la această misiune în fiecare zi.

'Încă încerc să-mi dau seama dacă este cel mai bun sau cel mai rău lucru pe care l-am făcut vreodată', a mărturisit soldatul, care a vorbit public pentru prima dată în acest documentar.

El a povestit cum a ajuns soldat al Navy Seal, unitatea de elită a Marinei militare americane, calitate în care a mai participat la misiuni precum salvarea echipajului navei Maersk Alabama din mâinile piraţilor somalezi, care a fost descrisă în filmul 'Căpitanul Phillips'.

Partea a doua a filmului, care oferă o relatare cuprinzătoare, din surse de prima mână, a misiunii în care a fost ucis Bin Laden, va fi difuzată miercuri.

După zece ani de căutări, în mai 2011, un comando al US Navy Seals l-a ucis la Abbottabad, în Pakistan, pe liderul Al-Qaeda, Osama bin Laden, considerat creierul atentatelor din 11 septembrie 2001, fără precedent în istorie, în care şi-au pierdut viaţa 3.668 de persoane.

Contraamiralul Brian Losey, şeful Comandamentului operaţiunilor speciale ale Marinei, i-a criticat săptămâna trecută, într-o scrisoare, pe militarii care caută să devină celebri sau bogaţi făcând publice elemente ale misiunilor secrete ale Navy Seals şi i-a ameninţat cu ''consecinţe juridice'' pe cei care ''încalcă deliberat legea'' făcând publice informaţii confidenţiale. De asemenea, Pentagonul a declarat că nu poate confirma dacă militarul care apare în documentar este cel care l-a împuşcat mortal pe bin Laden în operaţiunea de la Abbottabad. În pofida acestor avertismente şi luări de poziţie, canalul Fox News nu a anulat difuzarea documentarului său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe