Statul Islamic înfiinţează baze de antrenament în Libia


Militanţi ai Statului Islamic pozează alături de steagul grupului jihadist.
Militanţi ai Statului Islamic pozează alături de steagul grupului jihadist. (Getty Imges)

Militanţii Statului Islamic au înfiinţat baze de antrenament în estul Libiei, a declarat generalul David Rodriguez a, şeful forţelor americane din Africa.

Acesta a declarat că ar putea fi vorba de aproximativ 200 de luptători islamişti care se pregătesc în acele baze. Bazele de pregătire încă nu sunt finalizate, dar SUA le monitorizează cu atenţie pentru a vedea cum evoluează situaţia.

Libia a fost tulburată după răsturnarea de la putere a lui Moammer Gaddafi în 2011, datorită luptelor pentru putere dintre diferitele triburi, miliţii şi facţiuni politice.

Mai multe grupuri islamiste concurează pentru putere în estul ţării, unii dintre militanţi anunţându-şi recent loialitatea faţă de Statul Islamic.

Luând cuvântul miercuri în Washington, generalul Rodriguez a declarat că nu este încă clar cât de apropiaţi sunt de Statul Islamic militanţii din Libia.

După revoluţia din Libia şi alungarea lui Gaddafi, mulţi luptători rebeli s-au dus să lupte în Siria alături de grupuri militante dar se crede că unii dintre ei s-au întors acasă.

De asemenea, guvernul libian ales a pierdut cele trei oraşe principale ale Libiei în mijlocul crizei politice.

Benghazi, cel de-al doilea oraş din ţară se află în mâinile luptătorilor islamişti, iar Parlamentul recunoscut internaţional îşi are sediul acum în oraşul estic de coastă Tobruk.

Statele Unite se află în fruntea unei coaliţii internaţionale care desfăşoară de câteva luni lovituri aeriene împotriva Statului Islamic în Irak şi Siria. Dar surse, atât americane cât şi siriene şi irakiene, au declarat că aceste lovituri nu îşi ating scopul dorit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe