Raport: Mass media şi manipularea informaţională în Moldova

Asociaţia Presei Independente a constatat tendinţe de manipulare informaţională în mass-media. Acestea au fost sesizate după ce, în perioada lunilor februarie – aprilie curent, au fost monitorizate 12 instituţii mass-media autohtone. Raportul de monitorizare lansat astăzi conţine şi un capitol special privind reflectarea diferendului din Ucraina de către cinci posturi de televiziune din Federaţia Rusă.
(Andrei Popescu/Epoch Times România)
Ana Chitoroagă
16.06.2014

Asociaţia Presei Independente (API) a constatat tendinţe de manipulare informaţională în mass-media din R. Moldova. Acestea au fost sesizate după ce, în perioada lunilor februarie – aprilie curent, au fost monitorizate 12 instituţii mass-media autohtone. Raportul de monitorizare lansat astăzi conţine şi un capitol special privind reflectarea diferendului din Ucraina de către cinci posturi de televiziune din Federaţia Rusă.

Nadine Gogu, expert în cadrul proiectului, a declarat astăzi la o conferinţă de presă, că în cazul instituţiilor media autohtone, tendinţele de manipulare se manifestă preponderent prin selectarea subiectelor jurnalistice în funcţie de preferinţele şi agenda patronilor media, şi nu de importanţa acestora şi gradul de interes public.

Un alt procedeu de manipulare informaţională la care s-a recurs, potrivit autorilor raportului, constă în exagerarea faptelor, cu scopul de a perpetua şi promova anumite mesaje. În unele cazuri, instituţiile mass-media monitorizate au asigurat un pseudo-pluralism de opinii, "fiind selectate surse şi opinii care să exprime acelaşi gând, să transmită acelaşi mesaj, cu scopul de a perpetua percepţia pozitivă sau negativă despre anumiţi actori".

API a monitorizat timp de o săptămână, în perioada 18-24 aprilie curent, şi reflectarea diferendului din Ucraina şi a conflictului ruso-ucrainean de către cinci posturi de televiziune ruseşti retransmise în Republica Moldova. Rezultatele arată că posturile retransmise au propagat sistematic ideea separatismului în regiunile de sud-est ale Ucrainei.

Nadine Gogu a afirmat că la posturile monitorizate materialele au fost prezentate tendenţios, a fost filtrată informaţia, au fost promovate zvonuri şi utilizate etichete pentru a discredita una din părţile conflictului, situaţia a fost prezentată dintr-o singură perspectivă. Totodată, au fost depistate şi imagini video truncate.

Autorii raportului au îndemnat Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) să se autosesizeze şi să ia măsuri faţă de radiodifuzorii care încalcă constant dreptul locuitorilor Republicii Moldova la informare completă, obiectivă şi veridică. De asemenea, potrivit directorului executiv al API, Petru Macovei, CCA ar trebuie să urmărească modul în care posturile străine retransmise în Moldova se conformează legislaţiei audiovizuale şi să aplice sancţiuni în cazul constatării unor abateri.

Monitorizarea instituţiilor mass-media are loc în cadrul campaniei împotriva manipulării informaţionale prin intermediul mass-media Manipularea ne prosteşte. Nu permite nimănui să gândească în locul tău!”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor