Raport AIE: Dispozitivele electronice în standby consumă energie în valoare de 80 de miliarde de dolari pe an

În lume există 14 miliarde de dispozitive electronice conectate la reţea – de la modemuri, încărcătoare, televizoare, până la jocuri video - dar din cauza ineficienţei tehnologice produc o pierdere de energie din ce în ce mai mare. Numai în 2013 au fost „consumaţi” 80 de miliarde de dolari.
. (Photos.com)
Mioara Stoica
04.07.2014

În lume există 14 miliarde de dispozitive electronice conectate la reţea de la modemuri, încărcătoare, televizoare, până la jocuri video - dar din cauza ineficienţei tehnologice produc o pierdere de energie din ce în ce mai mare. Numai în 2013 au fost „consumaţi” 80 de miliarde de dolari.

Această cifră a fost estimată într-un raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), potrivit căruia, în 2020, pierderile vor ajunge la 120 de miliarde de dolari. Conexiunea în "standby" este cea care duce la un consum major. Studiul a evidenţiat că cererea de energie electrică în economiile digitale creşte în "ritm alarmant" şi " o cauză majoră de îngrijorare", sunt, mai mult decât centrele mari de colectare a datelor, miliardele de dispozitive conectate la reţea.

Risipa principală este datorată funcţiei „standby" a aparatelor: adică este menţinută o conexiune la reţea chiar şi atunci când dispozitivul este în regimul de standby, în practică aparatul este, de fapt, deschis, conectat la o priză electrică de alimentare, chiar dacă nu funcţionează.

În 2013, potrivit Agenţiei, la nivel mondial dispozitivele "conectate" au consumat circa 616 terawaţi-oră (TWh) de energie electrică, majoritatea în modul "standby". Aproximativ 400 TWh - echivalentul energiei electrice consumate în fiecare an de către Marea Britanie şi Norvegia împreună - sunt pierduţi datorită tehnologiei ineficiente. „Utilizând cele mai bune tehnologii disponibile în momentul de faţă - a explicat Maria van der Hoeven, director executiv al AIE - aceste dispozitive ar putea consuma cu 65% mai puţină energie".

Guvernele şi întreprinderile ar trebui să lucreze împreună pentru o mai bună conştientizare a consumatorilor. În timpul vacanţei, scoateţi din priză ştecherul de la TV, de la cablu, modem, imprimantă, astfel în patru săptămâni se pot economisi 65 GWh.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor