Greenpeace protestează la Bruxelles împotriva politicii energetice a UE

Logo Greenpeace.
Logo Greenpeace. (prin bunavoinţa Greenpeace)

Militanţi ai Greenpeace s-au legat vineri dimineaţă de o clădire din Bruxelles vecină cu sediul în care are lor summitul şefilor de state şi de guverne europeni, în semn de protest faţă de politica energetică a UE, dependentă de energia fosilă, "poluantă, scumpă şi provenită de la furnizori străini care nu sunt de încredere, precum Rusia."

Conform AFP, preluat de Agerpres, patru militanţi ai organizaţiei ecologiste, echipaţi cu frânghii şi căşti, s-au legat de ultimul etaj al faţadei unui imobil în construcţie. Activiştii au desfăşurat un banner pe care se putea vedea o maşină ce îi transportă pe liderii europeni, cu numele unor companii petroliere şi de electricitate, căzând într-o prăpastie.

Poliţia a supravegheat protestul, însă nu a intervenit. Activiştii "nu fac nimic rău", a explicat un ofiţer de poliţie de la faţa locului. Militanţii se aflau încă pe clădire în timpul sosirii liderilor europeni la summit.

Imobilul de care s-au legat activiştii Greenpeace este viitorul sediu al preşedinţiei Consiliului European şi este amplasat lângă clădirea unde s-au reunit cei 28 de şefi de stat şi de guvern din UE, alături de preşedinţii Consiliului şi Comisiei.

Greenpeace a precizat că a vrut să protesteze "împotriva continuării dependenţei Europei" faţă de energia fosilă, "poluantă, scumpă şi provenită de la furnizori străini care nu sunt de încredere, precum Rusia", mai informează Agerpres, acţiunea lor vizând marile companii energetice "care au interesul să menţină Europa dependentă de petrol, gaze şi cărbune."

Activiştii "nu fac nimic rău", a explicat un ofiţer de poliţie de la faţa locului

Liderii europeni "trebuie să preia din nou controlul" şi să conecteze Europa la energia regenerabilă şi eficienţa energetică, a declarat un responsabil al acestui ONG, Frederic Thoma.

La acţiune au participat 35 de militanţi din şase ţări, care au fost desfăşuraţi şi în alte puncte din Bruxelles. Zona este puternic securizată înaintea summiturilor europene care au loc în aceste zile.