Guvernul adoptă o schemă de ajutor de stat care favorizează marii consumatori de energie electrică
alte articole
Guvernul Ponta a adoptat miercuri o Hotărâre de Guvern prin care marii consumatori de energie electrică vor beneficia de o schemă de ajutor de stat prin intermediul căreia vor fi scutiţi de la plata a până la 85% a certificatelor verzi, decizie care este însă în detrimentul companiilor din domeniul energetic.
Aproximativ 300 de mari consumatori industriali vor fi exceptaţi de la plata unui număr de certificate verzi, după ce Guvernul a adoptat miercuri, 11 iunie, o Hotărâre în acest sens, a anunţat, după şedinţa de Guvern, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, adăugând că actul normativ va intra în vigoare abia după ce va fi primit un aviz din partea Comisiei Europene.
Beneficiarii aceste măsuri sunt consumatorii industriali, iar cei mai mari dintre ei sunt cei mai favorizaţi. Exceptarea se realizează diferenţiat, în funcţie de electro intensitatea operatorilor economici: 85% în cazul unei electro intensităţi mai mari de 20%;- 60% în cazul unei electro intensităţi de 10-20%; 40% în cazul unei electro intensităţi de 5-10%.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, schema de sprijin are valabilitate de 10 ani şi se va aplica de la 1 august 2014, după aprobarea Notificării acesteia de către Comisia Europeană. Bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat este de 750 milioane euro.
Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani şi se va aplica de la 1 august 2014, după aprobarea Notificării acesteia de către Comisia Europeană. Bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat este de 750 milioane euro.
Autoritatea responsabilă de administrarea schemei de ajutor de stat este Ministerul Economiei.
"Măsura va avea ca efect stabilizarea activităţii industriale şi asigurarea premiselor pentru noi investiţii, crearea de noi locuri de muncă şi îmbunătăţirea eficienţei energetice. Din 2011, când a fost introdusă schema de sprijin pentru energia din surse regenerabile, producţia de energie regenerabilă a cunoscut o creştere explozivă în România datorită schemei de sprijin foarte generoase. Consumatorii finali însă s-au confruntat în această perioadă cu costuri în creştere ale energiei electrice. Consecinţele acestor creşteri de preţuri sunt majore, mai ales pentru consumatorii industriali electrointensivi, periclitându-le competitivitatea pe piaţa internă europeană şi, mai ales, afectându-le poziţia pe piaţa concurenţială mondială", a declarat ministrul economiei, Constantin Niţă, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.
Niţă a argument că Guvernul a fost nevoit să ia aceste măsuri pentru a evita o posibilă relocare a unor companii electrointensive, ceea ce ar fi impactat întreaga economie naţională.
"Industria electrointensivă din România asigură circa 20% din consumul final brut de energie. Acest sector este şi cel mai mare generator de locuri de muncă, la nivelul anului 2012 asigurând direct aproximativ 760.000 locuri de muncă şi indirect aproximativ 1.500.000", se mai arată în documentul citat.
Potrivit Hotnews.ro, la presiunile constante ale unor mari consumatori precum Alro, ArcelorMittal şi InterAgro, Guvernul Ponta a decis să adopte mai multe acte normative care să ajute astfel de companii. Însă, aceste ajutoare sunt date în detrimentul companiilor din domeniul energetic. Astfel, în urmă cu două-trei luni, Guvernul a aprobat două acte normative, o Ordonanţă de Urgenţă care prevede stabilirea preţului de referinţă la gaze naturale - preţul de la 1 ianuarie 2014 (72 lei/MWh, ceea ce înseamnă 230 dolari/1.000 mc) pentru marii consumatori aflaţi pe piaţa liberă şi o Hotărâre care stabileşte cota de piaţă pentru certificatele verzi la nivelul de 11,1% din consumul final brut de energie electrică.
În 2014, cota de certificate verzi ar fi trebui să crească la 15%, ceea ce ar fi dus la o majorare a facturii totale în medie cu 1%. Guvernul a decis să menţină cota la nivelul de anul trecut, adică la 11,1%. Această măsură cu menţinerea cotei avantajează cel mai mult marii consumatori.