Raeţchi cere plata retroactivă a contribuţiei de asigurări sociale - o veche solicitare a românilor din Diaspora

Deputatul de Diaspora, Ovidiu Raeţchi, a depus vineri o iniţiativă legislativă care propune introducerea plăţii retroactive a contribuţiei de asigurări sociale, o veche solicitare a românilor din Diaspora.
Andrei Pricopie
01.11.2014

alte articole

Ovidiu Raetchi, deputat de Diaspora. (Ovidiu Raetchi)
Andrei Pricopie
01.11.2014

Deputatul de Diaspora, Ovidiu Raeţchi, a depus vineri o iniţiativă legislativă care propune introducerea plăţii retroactive a contribuţiei de asigurări sociale, o veche solicitare a românilor din Diaspora.

"În prezent există numeroase solicitări din partea cetăţenilor români din ţară şi din străinătate cu privire la asigurarea în cadrul sistemului public de pensii din România. Aceşti cetăţeni nu pot accede la pensie întrucât nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege cu privire la stagiul de cotizare; le lipsesc doar câţiva ani sau chiar câteva luni pentru realizarea nivelului de cotizare necesar pentru obţinerea pensiei. Legea actuală nu permite plata retroactivă a contribuţiilor de asigurare socială pentru nicio categorie de cetăţeni", a explicat Raeţchi, în cadrul unui comunicat de presă.

Proiectul de lege al deputatului de Diaspora vizează completarea legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Raeţchi susţine că este necesară îmbunătăţirea cadrului normativ, astfel încât statul să răspundă cerinţelor tuturor persoanelor care au nevoie de o formă adecvată de protecţie socială.

Prin prezenta propunere legislativă, persoanele care nu au calitatea de pensionar vor putea efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii ori într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia. Plata contribuţiei de asigurări sociale se va realiza în baza unui contract de asigurare socială.

"Perioadele de timp pentru care se va putea efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială şi ultimii 5 ani anteriori acestei date. Perioadele pentru care persoanele prevăzute în lege achită contribuţia de asigurări sociale se consideră stagiu de cotizare în sistemul public de pensii", a mai precizat deputatul Ovidiu Raeţchi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor