Radu Zlati: Cazanciuc a omis să se manifeste public când Ponta ataca Justiţia

Deputatul PNL Radu Zlati
Deputatul PNL Radu Zlati (facebook.com)

Decizia ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, de a sesiza CSM pe motiv că liberalii fac presiuni asupra Procurorului General, Tiberiu Niţu, va avea un efect pozitiv - Inspecţia Judiciară are acum oportunitatea să verifice modul în care Procuratura a soluţionat plângerea penală depusă de PNL împotriva premierului Victor Ponta care a depăşit termenul legal în care trebuia să organizeze alegeri parţiale pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, a declarat miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, deputatul PNL Radu Zlati.

Atât actualul şef al CJ Cluj, Mihai Seplecan, cât şi Radu Zlati, au cerut demisia lui Tiberiu Niţu din fruntea Parchetului General acuzându-i pe procurorii aflaţi în subordinea sa că sunt înregimentaţi politic şi că au comis un abuz când au decis să nu înceapă urmărirea penală a premierului Victor Ponta. La scurt timp după aceste declaraţii, Robert Cazanciuc a decis să sesizeze CSM.

"CSM are totala libertate să cerceteze ceea ce crede de cuviinţă, prin Inspecţia Judiciară sau prin celelalte forme şi proceduri care îi stau la îndemână. Aduc însă aminte rudei prin alianţă a domului VV Ponta că actul fundamental al statului român, Constituţia, prevede că "Justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege."

Nici eu, nici colegul Seplecan nu am comentat o hotărâre judecătorească sau activitatea unei instanţe judecătoreşti, ci activitatea unor procurori, activitate pe care o presupuneam părtinitoare. Iar eu personal doream şi doresc să aflu din partea CSM dacă presupunerile noastre sunt corecte sau nu. Iar în cazul în care presupunerile noastre s-ar dovedi corecte, consider că demisia sau demiterea Procurorului General ar fi un act în limitele bunului simţ", a declarat Radu Zlati.

În opinia liberalului, procurorii reprezintă, sau ar trebui să reprezinte, interesele generale ale societăţii, adică să apere interesele, ordinea de drept, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, motiv pentru care a vorbi despre acţiunile lor nu înseamnă să ataci Justiţia, din simplul motiv că actul de Justiţie nu se realizează prin instituţia procurorului, ci prin aceea a judecătorului.

"CSM nu s-a autosesizat la declaraţiile mele şi ale domnului Seplecan, pentru că nu avea de ce să se autosesizeze. Noi nu am atacat şi nu am încercat să influenţăm actul de justiţie. Dimpotrivă – îl doream eliberat de eventualele presiuni venite dinlăuntrul sistemului judiciar. Înţeleg că domnul Ministru Cazanciuc să încerce intervină public în ceea ce priveşte unele aspecte ale declaraţiilor mele – declaraţii care îl ating, fie şi indirect, pe primul-ministru al cărui subordonat este", a continuat Radu Zlati.

Deputatul de Cluj susţine că, în ceea ce priveşte încălcarea legii alegerilor prin neorganizarea la termen a alegerilor pentru şefia Consiliului Judeţean Cluj, Robert Cazanciuc este tot atât de vinovat cât este şi premierul, deoarece fac parte din acelaşi guvern.

"Guvern care refuză în continuare să respecte legea. Sunt, pe de altă parte, bucuros că domnul Cazanciuc a sesizat CSM, deoarece sunt sigur că, în înţelepciunea sa, din acest moment, CSM va avea ocazia să exprime şi asupra solicitării mele ca Inspecţia Judiciară să cerceteze asupra felului în care Procuratura a analizat şi soluţionat plângerea penală depusă la adresa premierului Ponta de către Mihai Seplecan", a subliniat Radu Zlati.

Liberalul susţine că partidul său a arătat întotdeauna cuviinţă şi respect la adresa hotărârilor judecătoreşti, în schimb şeful lui Cazanciuc, Victor Ponta, a demonstrat nu o dată, prin declaraţii publice, o atitudine ireverenţioasă faţă de actul de justiţie, fapt constatat chiar de către CSM.

"Domnul Cazanciuc a omis în acele împrejurări să se manifeste public, fie şi doar în calitate de membru al CSM. În consecinţă salut intervenţia domnului Ministru, sperând pentru dânsul că va fi începutul unei atitudini proactive şi neutre, chiar dacă, în cazul meu şi al domnului Seplecan, poziţia domniei sale este una eronată", a mai precizat Radu Zlati.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne