Zlati: CSM să cerceteze pe preaplecatul Niţu şi oamenii lui care au pus NUP pe dosarul lui Ponta
alte articole
Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui să îl cerceteze pe Procurorul General, Tiberiu Niţu, şi pe oamenii acestuia care au decis să nu înceapă urmărirea penală în cazul premierului Victor Ponta, acuzat de liberali de abuz în serviciu după ce a depăşit termenul legal în care trebuia să organizeze alegeri parţiale pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, a solicitat miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, deputatul PNL Radu Zlati.
"Este cunoscută opiniei publice relaţia între premierul Victor Viorel Ponta şi Procurorul General Tiberiu Niţu. Relaţia dintre protector şi protejat, de vreme ce domnul Niţu a fost impus la conducerea unei instituţii, esenţială pentru administrarea actului de justiţie, printr-o înţelegere dubioasă cu fostul preşedinte Băsescu. Presa, societatea civilă, oamenii politici au comentat destul pe marginea acestui subiect.
Nu întâmplător procurorii aflaţi sub conducerea domnului Tiberiu Niţu au dat NUP (neînceperea urmăririi penale - n.r.) unei plângeri penale făcute la adresa premierului de către Mihai Seplecan, lider al PNL Cluj, plângere penală pentru abuz în serviciu, cauzată de faptul că nu au fost organizate de către Guvern alegeri pentru şefia Consiliului Judeţean Cluj, în termenul prevăzut de lege", a precizat Radu Zlati.
Deputatul atrage atenţia CSM că independenţa Justiţiei şi aici face referire în primul rând la judecători şi independenţa acestora, poate fi afectată din afara sistemului judiciar, dar şi de atacurile şi presiunile venite dinăuntrul actului de justiţie.
"În acest sens, solicit CSM să verifice cum este posibil ca, deşi trei instanţe judecătoreşti au stabilit că Guvernul se face vinovat de încălcarea legii, doi procurori (procurorul de caz şi procurorul şef de secţie de la Parchetul General) să dea şi apoi să confirme o scoatere de sub urmărirea penală a şefului Guvernului, primul vinovat de încălcarea fragrantă a legii", a subliniat liberalul.
În opinia lui Radu Zlati, acest NUP pus pe dosarul lui VV Ponta poate acţiona ca un factor de presiune asupra judecătorilor care vor continua să administreze actul de justiţie în cazul premierului Ponta şi al procesului în care acesta este pârât, proces aflat pe rol la ÎCCJ.
"Domnilor membri ai CSM, o declaraţie a unui om politic nu poate afecta în mod direct mersul Justiţiei. Deciziile şi actele unor procurori, da. Demonstraţi societăţii româneşti rectitudine, onoare şi curaj, îndepliniţi-vă fişa postului şi faceţi, dacă trebuie (şi trebuie!) curăţenie în propria casă. Cercetarea de către Inspecţia Judiciară a actelor celor doi procurori care au dat NUP pe dosarul Ponta poate fi un bun prilej de a arăta că CSM există şi face ceea ce este dator să facă", a solicitat Radu Zlari.
Mai mult, deputatul se alătură colegului său, Mihai Seplecan, în solicitarea acestuia ca Tiberiu Niţu să îşi prezinte demisia în urma actelor subordonaţilor săi.
Radu Zlati adaugă însă că este conştinet că o astfel de solicitare nu are prea multă speranţă "căci domnul procuror, preaplecat slujbaş, în ultimă instanţă, a prea-plecatului VV Ponta, se pare că nu cunoaşte termenul "demisie de onoare". Dacă mă înşel, să o dovedească!"
Recomandăm şi Ponta şi refuzul de a organiza parţiale. Parchetul lui Tiberiu Niţu nu vede nicio problemă
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.