Liberalii acuzaţi că pun presiune pe Niţu. Predoiu: Cazanciuc e înrolat politic, a demonstrat o dublă măsură

Catalin Predoiu
Catalin Predoiu (Epoch Times România)

Decizia ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, de a sesiza Consiliul Superior al Magistraturii pe motiv că unii liberali fac presiuni asupra Procurorului General, Tiberiu Niţu, este una greşită, care demonstrează dubla măsură cu care acţionează ministrul PSD, a declarat miercuri seară, la Realitatea Tv, prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu.

"PNL nu a atacat şi nu va ataca niciodată independenţa Justiţiei, domnul Cazanciuc interpretează eronat o declaraţie politică a unuia dintre membri PNL, respectiv cererea acestuia de a se sesiza CSM. Un ministru al Justiţiei trebuie să probeze echidistanţă chiar dacă este înrolat politic, a greşit de această dată pentru că a demonstrat o dublă măsură. Domnul Cazanciuc practică o dublă măsură şi când domnul Ponta a făcut cu adevărat declaraţii care au încălcat independenţa justiţiei le-a calificat opinii politice, iar acum când un membru al PNL a emis o opinie politică a calificat-o ca atac la independenţa justiţiei.

Cazanciuc trebuia să constate că este vorba de o declaraţie politică acum. Eu am subliniat că este vorba de o opinie politică la nivelul PNL, noi la nivelul conducerii nu am analizat, nu am luat în discuţie o astfel de discuţie, dar membrii PNL au opinii separate. Cazanciuc însuşi a politizat această declaraţie", a declarat Cătălin Predoiu.

Liderul liberal l-a sfătuit pe ministrul Justiţiei să se ocupe de problemele mai importante pe care la are de rezolvat, cum ar fi cele legate de condiţiile din penitenciare.

"Ştiu că mâine este programat un protest, sper să nu spună domnul Cazanciuc că e politizat acest protest, cred că ar trebui să iniţieze discuţii cu reprezentaţii protestatarilor şi cu Ministerul de Finanţe pentru ameliorarea situaţiei din penitenciare", a adăugat Predoiu.

Reamintim că marţi, liberalul Mihai Seplecan, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, i-a acuzat pe procurorii de la Parchetul General că sunt înregimentaţi politic şi că au comis un abuz când au decis să nu înceapă urmărirea penală a premierului Victor Ponta în urma plângerii PNL Cluj pentru neorganizarea alegerilor parţiale. Totodată, Seplecan a cerut demisia Procurorului General, Tiberiu Niţu.

O zi mai târziu, deputatul PNL Radu Zlati, a declarat că CSM ar trebui să îi cerceteze pe Tiberiu Niţu şi pe oamenii acestuia care au decis să nu înceapă urmărirea penală în cazul lui Ponta, reiterând ideea că Procurorul General îl protejează pe primul ministru.

Pe de altă parte, Robert Cazanciuc a declarat: "Demn de remarcat este că acest atac, pornit de la un lider local al PNL, a fost continuat de un deputat aparţinând acestui partid, ceea ce face ca această presiune asupra justiţiei să se considere şi într-o încălcare a principiului separării puterilor în stat. Modul în care lideri ai PNL privesc actul de justiţie şi independenţa magistraţilor, făcând presiuni asupra Procurorului General pentru a schimba o decizie a unui procuror de caz, denotă nu numai necunoaşterea principiilor constituţionale şi legale care guvernează justiţia din România, dar şi o mentalitate periculoasă conform căreia actul de justiţie trebuie să se subordoneze intereselor politice ale PNL.".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.