Doctoranzii lui Oprea. Neculai Onţanu, suspectat de plagiat

Neculai Onţanu
Neculai Onţanu (facebook.com)

O analiză comparativă arată că o parte însemnată din teza de doctorat a primarului sectorului 2, Neculai Onţanu, este copiată din câteva cărţi şi articole apărute anterior, relatează HotNews.

Potrivit sursei citate, Onţanu, primar al Sectorului 2, general maior în rezervă, secretar general al UNPR şi doctor în ştiinţe militare şi informaţii, l-a avut drept profesor coordonator pentru teza sa de doctorat chiar pe vicepremierul Gabriel Oprea, acuzat la rândul său recent că şi-a copiat lucrarea de doctorat din surse multiple, fără a respecta normele academice de citare şi atribuire. Oprea a fost exonerat de instituţia care judecă aceste cazuri.

Teza de doctorat a primarului Onţanu, intitulată "Managementul protecţiei infrastructurii critice", se întinde pe 313 pagini, fără bibliografie şi anexe iar analiza textului arată, potrivit sursei citate, că cea mai mare parte a lucrării este copiată din surse multiple: cărţi, articole ştiinţifice, site-uri ale unor instituţii sau documente oficiale ale unor organisme interne şi internaţionale. "Practic, puţine paragrafe din conţinutul tezei în baza căreia secretarul general al UNPR şi-a obţinut titlul de doctor îi aparţin", scrie publicaţia citată. La fel ca şi Gabriel Oprea, şi în teza lui Onţanu este copiat nu doar conţinutul unor lucrări, ci şi notele de subsol.

Conform HotNnews, din "armata" de doctoranzi coordonaţi de către generalul Gabriel Oprea în obţinerea titlului de doctor fac parte numeroase nume sonore precum generalul SRI Florian Coldea, Mihai Stânişoară, revoluţionarul Romeo Raicu, Loredana Radu, Remus Span, George Bălan, Ionel Marin, Dumitru Zamfir sau Ioan Sandru.

În 2008, când s-a mutat la Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul" (ANI), Oprea şi-a luat după el şi doctoranzii, inclusiv pe Neculai Onţanu, dar şi pe Florian Coldea (general SRI, prim adjunct al directorului SRI), Dan Marcel Bărbuţ (director al Organismului de Licenţiere Feroviare Român) sau Loredana Radu (nepoata lui Gabriel Oprea şi avocata lui Victor Ponta), cu toţii obţinând în final diploma de doctor emisă de şcoala universitară a Serviciului Român de Informaţii.

Articolul integral poate fi citit aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.