Radu Carp: Ponta mai alocă încă o dată 100 de milioane R. Moldova, doar pe hârtie. Îi va mai aloca periodic

În relaţia cu Republica Moldova, premierul Victor Ponta a reuşit performanţa să plagieze din nou, însă nu ceea ce există, ci proiecte care nu s-au aplicat niciodată, a declarat vineri, în cadrul unui comunicat de presă, secretarul executiv al liberalilor Radu Carp.
Radu Carp (facebook.com)
Andrei Pricopie
28.08.2015

În relaţia cu Republica Moldova, premierul Victor Ponta a reuşit performanţa să plagieze din nou, însă nu ceea ce există, ci proiecte care nu s-au aplicat niciodată, a declarat vineri, în cadrul unui comunicat de presă, secretarul executiv al liberalilor Radu Carp.

Aflat în vizită la Chişinău, premierul Victor Ponta a anunţat că România va acorda asistenţă nerambursabilă Republicii Moldova în valoare de 100 de milioane de euro, până în 2020.

"Ştirea este într-adevăr senzaţională la prima vedere. Problema este că aceeaşi ştire era anunţată în ianuarie 2010, cu ocazia vizitei la Chişinău a fostului preşedinte al României. Coincidenţă maximă, tot de 4 ani de implementare era vorba şi atunci. Rezultatul a fost semnarea la data de 27 aprilie 2010 a unui "Acord între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, acordat de România Republicii Moldova", a arătat Radu Carp.

Liberalul susţine că doar o parte redusă din aceşti bani au fost folosiţi pentru construcţia de case destinate persoanelor care au suferit de pe urma inundaţiilor în 2010 şi pentru gazoductul Iaşi - Ungheni. De fapt, la Chişinău s-a semnat pe data de 27 august între cei doi prim-miniştri, român şi moldovean, un Protocol care are ca obiect prelungirea până în 2020 a Acordului iniţial, deoarece nu s-a reuşit cheltuirea sumelor alocate în 2010.

"Victor Ponta omite cu bună ştiinţă să recunoască şi să-şi asume eşecul alocării şi cheltuirii celor 100 milioane. Banii au rămas necheltuiţi deoarece nu s-au stabilit obiectivele şi nici cine este eligibil, care trebuie să fie forma proiectelor, etc. Ministerul Dezvoltării de la Bucureşti cerea şi cere "proiecte", ministerul omolog de la Chişinău întreabă ce fel de proiecte sunt finanţate. Dialogul surzilor continuă de 5 ani în legătură cu deblocarea faimoaselor 100 de milioane. Victor Ponta nu practică acest dialog al surzilor - cu care este familiarizat, ci monologul farsei", a subliniat Radu Carp.

Una dintre erorile care au dus la eşecul acestui proiect este, în opinia secretarului executiv al PNL, faptul că s-a preferat un minister fără experienţă în proiecte de finanţare externă şi nu MAE care gestionează programe de asistenţă pentru dezvoltare destinate Republicii Moldova.

Mecanismul de alocare a celor 100 de milioane este "extrem de defectuos, fiind conceput pentru a nu folosi aceşti bani", consideră liberalul, adăugând că, mai puţin generoasă decât Victor Ponta, cancelarul Merkel a promis în 2012 "doar" 10 milioane de euro, bani care au fost alocaţi şi s-au cheltuit integral pe proiecte la Chişinău.

"Victor Ponta mai alocă încă odată 100 de milioane Republicii Moldova, doar pe hârtie, în loc să adopte soluţii prin care aceşti bani să poată fi efectiv folosiţi. Îi va mai aloca periodic, la fiecare 4 ani, prin declaraţii fără acoperire şi după ce nu va mai fi prim-ministru. Victor Ponta şi-a dobândit renumele de a plagia creaţia altora. Acum a reuşit performanţa să plagieze chiar şi proiecte care nu s-au pus niciodată în aplicare", a concluzionat Radu Carp.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor