Traian Băsescu: Unirea României cu R. Moldova, o soluţie de viitor. Transnistria, lăsată pe dinafară

Kremlinul nu va mai pleca niciodată din Transnistria, pentru că acest teritoriu reprezintă, din punct de vedere strategic, "un soi de Kaliningrad" pentru ruşi, a declarat marţi fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, la deschiderea Universităţii de Vara de la Izvoru Mureşului.
Traian Băsescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
11.08.2015

Unirea României cu Republica Moldova este o soluţie de viitor, de interes egal pentru ambele ţări, însă este imposibil de importat conflict îngheţat din Transnistria în interiorul Uniunii Europene, pe de-o parte, iar pe de altă, trebuie recunoscut faptul că acest teritoriu nu a fost pământ al ţării noastre în istoria lui, a declarat marţi fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, la deschiderea Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului.

"Eu îl cred pe Petro Poroşenko legat de faptul că Rusia îşi continuă într-un fel sau altul agresiunea în estul Ucrainei, iar analiza mea de la momentul luptelor din estul Ucrainei a fost că obiectivul pe termen lung al Federaţiei Ruse este să se apropie de gurile Dunării. Federaţia Rusă are nevoie de acest coridor către inima Europei, toată Dunărea până sus în Germania, iar din punct de vedere politic şi geostrategic, interesele Federaţiei Ruse în mod categoric sunt legate şi de accesul direct la Dunăre", a declarat Traian Băsescu, potrivit B1 TV.

Fostul preşedinte este convins că în momentul în care Rusia va avea un moment prielnic va încerca să-şi extindă influenţa şi, de ce nu, şi teritoriul din Crimeea către braţul Chilia pentru a avea din nou frontiera la Dunăre.

"Nu cred că în momentul de faţă Ucraina mai are capacitatea să devină stat membru NATO, de aceea pentru Republica Moldova este extrem de important să iasă din această neutralitate, iar evenimentele care s-au întâmplat între Federaţia Rusă şi Ucraina ne arată clar că la Moscova s-a spus stop extinderii NATO cu Ucraina.

Trebuie încercat cât putem de repede şi cât timp Federaţia Rusă este încă sub sancţiuni să deblocăm această idee a neutralităţii Republicii Moldova din punct de vedere militar pentru că însuşi obiectivul declarat, acela de a deveni cândva membri ai UE, este nerealist din acest punct de vedere. Uniunea Europeană are propria ei politică de apărare şi este gata să apere statele membre ale UE", a subliniat Traian Băsescu.

Trăgând o concluzie, fostul preşedinte a afirmat că niciodată Federaţia Rusă nu va mai pleca din Transnistria, lucru pe care doreşte să îl explice cât se poate de clar, pentru a nu exista dubii.

"Acest format de negociere a situaţiei din Transnistria s-a arătat absolut ineficient, el a lăsat timpul să lucreze în favoarea separatiştilor. Acum, Transnistria şi-a dezvoltat toate structurile specifice unui stat, unui stătuleţ, fie el şi stătuleţ mafiot, dar are toate caracteristicile unui astfel de stat şi Federaţia Rusă nu va ezita niciodată să susţină separatiştii de la Tiraspol pentru a-şi menţine acel petec de pământ, care înseamnă pentru Federaţia Rusă, din punct de vedere strategic, un soi de Kaliningrad, dar nu la Nord, ci la Sud. Asta în câteva cuvinte.", a adăugat Traian Băsescu.

Unirea României cu R. Moldova, o soluţie de viitor

"Este nevoie să discutăm cu Chişinău şi să afirmăm ca politică de stat obiectivul de unire a celor două state româneşti. (...) Eu, ca preşedinte, i-am spus-o şi preşedintelui Voronin şi preşedintelui interimar Ghimpu şi preşedintelui Timofti - soluţia de viitor pentru Republica Moldova este unirea cu România. Este o soluţie de viitor, de egal interes şi pentru România şi pentru Republica Moldova. Sigur, ar fi necinstit să spunem că o astfel de unire se poate face neţinând cont că există o Transnistrie şi că va fi imposibil de importat un conflict îngheţat în interiorul Uniunii Europene, pe de-o parte.

Pe de altă parte, trebuie recunoscut faptul că Transnistria nu a fost pământ al României în istoria lui. A încerca să ascundem realităţile istorice şi realităţile geopolitice este o greşeală, iar o construcţie de reunificare a României cu Republica Moldova nu poate fi bazată decât pe realism. Iar realismul ne spune că în Uniunea Europeană nu va putea fi importat un conflict îngheţat", a mai declarat Traian Băsescu, citat de Agerpres.

Tema centrală a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului este "Reunirea Basarabiei cu România, obiectiv naţional al românilor pentru 2018. Evoluţii geopolitice şi interesul naţional românesc".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor