Radioul Public, obligat de instanţă să plătească unui angajat daune morale de 100.000 de euro
alte articole
Curtea de Apel Cluj a obligat Societatea Română de Radiodifuziune să plătească angajatului Studioului Regional Cluj, Mihai Ioan Miclăuş, suma de 100.000 de euro reprezentând daune morale, pentru repetatele abuzuri la care a fost supus de către conducerea instituţiei publice de presă. Decizia este definitivă.
"Potrivit informaţiilor din dosar, Mihai Miclăuş a solicitat, încă din anul 2006, Societăţii Române de Radiodifuziune să scoată la concurs posturile de conducere şi să nu mai numească ”pe pile” oamenii în aceste funcţii. De fiecare dată când a trimis o petiţie la Bucureşti, la conducerea SRR, Mihai Miclăuş a fost chemat în faţa comisiilor disciplinare şi a fost avertizat sau chiar sancţionat. Din acest motiv, realizatorului matinalului de la Radio Cluj şi a unui talk show, i s-a interzis să mai apară pe post. Deşi era realizator, pentru a fi umilit, subiectele propuse erau refuzate, fiind însărcinat să presteze activităţi specifice reporterilor debutanţi", se precizează în comunicatul de presă pe această temă remis Epoch Times de Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind.
Potrivit sursei citate, Miclăuş a trimis petiţii directorului-general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu, pentru a-l informa asupra modului în care directorul Radio Cluj, Bogdan Roşca, îl tratează. Ca urmare a sesizărilor sale, la evaluările periodice a primit nota minimă la capitolul relaţii interpersonale, fiind făcută precizarea că „a avut îndrăzneala să se adreseze cu petiţii conducerii Societăţii Române de Radiodifuziune”. În consecinţă, Mihai Miclăuş a dat în judecată instituţia pentru toate aceste hărţuiri, care au durat ani de zile, iar Curtea de Apel Cluj i-a admis plângerea şi a obligat Radioul Public la plata unor despăgubiri de 100.000 de euro.
"Având în vedere această sentinţă, SRJ MediaSind cere Parlamentului României să ancheteze abuzurile săvârşite în cazul jurnalistului de la Radio Cluj. De asemenea, SRJ MediaSind solicită comisiilor de specialitate ale Parlamentului să dea curs tuturor solicitărilor primite privind abuzurile săvârşite de administraţia Miculescu în această instituţie publică. Ne-am exprimat în repetate rânduri nedumerirea că în ciuda faptului că a fost declarat incompatibil şi în conflict de interese de către ANI, Ovidiu Miculescu a fost susţinut în funcţie, săvârşind abuz după abuz. Ca urmare a sesizărilor Sindicatului Unit al Salariaţilor RadioRomânia, conducerea Radioului Public, o mare parte dintre membrii CA, sunt cercetaţi pentru posibile fapte de corupţie. În ceea ce-l priveşte pe preşedintele – director general Ovidiu Miculescu, amintim că, potrivit adresei CNSAS nr. DJ/41572011, acesta a semnat în anul 1987 un Angajament cu fosta Securitate (Dosarul fond de reţea nr. R 94603) pentru "apărarea contrainformativă a persoanelor care fac parte din grupul de presă ce participa la activităţi protocolare", se mai arată în comunicat.
De asemenea, SRJ MediaSind face un apel către toţi angajaţii să sesizeze, de fiecare dată, orice tentativă de încălcare a legii, orice abuz care ar putea să afecteze statutul profesional şi demnitatea umană a angajaţilor.