Preşedintele Radioului Public pierde procesul intentat sindicatului care l-a pus pe radarul ANI
alte articole
Preşedintele director-general al Radioului Public (SRR), Ovidiu Miculescu, a pierdut procesul intentat Sindicatului Unit al Salariaţilor (SUS)-Radio România şi liderului acestui sindicat, Adrian Moise, pe care le acuzase de calomnie, cerându-le 60.000 de euro daune morale.
Tribunalul Bucureşti a respins ca neîntemeiată plângerea lui Miculescu şi l-a obligat pe acesta la plata a 3000 de lei, cheltuieli de judecată. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.
La termenul anterior, Ovidiu Miculescu a răspuns interogatoriului propus de SUS-Radio România şi de Adrian Moise iar instanţa a amânat pronunţarea soluţiei pentru data de 22 aprilie 2016.
În cadrul interogatoriului, Miculescu a fost întrebat dacă este adevărat că a semnat un angajament cu fosta Securitate ceauşistă, lucru pe care acesta l-a negat, răspunzând în schimb că nu a făcut poliţie politică.
"NU, dle preşedinte! Nu este un angajament de colaborare, mi-am studiat dosarul, am beneficiat de dreptul accesului la propriul dosar, aaa...după părerea mea este o speculaţie, documentul emis de CNSAS spune, nu a făcut poliţie politică şi nu este considerat colaborator al securităţii. Este o situaţie acolo pe care pot să v-o explic!", a răspuns Miculescu.
Reamintim că CNSAS a certificat faptul că Ovidiu Miculescu a fost recrutat în 27 martie 1987, pentru 'apărarea contrainformativă a persoanelor care fac parte din grupul de presă ce participă la activităţi protocolare' şi a semnat un Angajament cu numele de cod Adrian. Direcţia de Specialitate a CNSAS nu a identificat încă denunţuri semnate de acesta.
Întrebat dacă a contestat în instanţă adeverinţa prin care CNSAS arată că a semnat un angajament cu fosta Securitate, Miculescu a negat, afirmând că decizia îi era... favorabilă.
Miculescu a mai fost întrebat dacă este adevărat că în ziua de 21 decembrie 1989 a fost prezent în calitate de cameraman şi a filmat discursul lui Nicolae Ceauşescu, din faţa Comitetului Central al Partidului Comunist Român. Actualul preşedinte SRR a confirmat informaţia precizând că această îndatorire era sarcină de serviciu.
Întrebat dacă este adevărat că în perioada 2004-2006 a fost vicepreşedinte al Fundaţiei ”Secolului XXI” , fundaţie al cărei preşedinte era la momentul respectiv Victor Viorel Ponta, fost preşedinte PSD şi prim ministru, Miculescu a afirmat că nu îşi mai aduce aminte. Şi-a amintit în schimb că în anul 2014, Guvernul României, condus de acelaşi Victor Viorel Ponta, ajuns între timp premier, l-a propus pentru un post de membru în Consiliul de Administraţie al SRR?
Conflictul de la SRR
Reamintim că, potrivit lui Adrian Moise, în aprilie 2013, conducerea SRR a pornit o avalanşă de măsuri represive împotriva lui, după ce el şi sindicatul pe care îl conduce au protestat împotriva măsurii de a reduce salariile cu 25% şi au sesizat ANI în legătură cu o posibilă situaţie de incompatibilitate a Preşedintelui-Director General Miculescu. Urmare a sesizării făcute la iniţiativa lui Moise, ANI l-a declarat în luna octombrie incompatibil pe Miculescu, pe motiv că a deţinut simultan, în perioada 29 iunie 2010 – 4 iulie 2012, funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al SRR şi pe cea de manager în cadrul Societăţii Române de Radiocomunicaţii.
Ulterior, lui Moise i s-a interzis să acceadă la un loc în în Consiliul de Administraţie al societăţii, în calitate de reprezentat al salariaţilor, deşi este lider sindical. Alegerile pentru CA au fost marcate de o serie de nereguli, precum interzicerea celor ce nu lucrează în instituţie să candideze şi înserierea buletinelor de vot, ceea ce încalcă articolul 19, litera d din legea 41/1994 (legea privind organizarea SRR şi SRTV), care prevede că votul este secret. Mai multe detalii, aici.
Moise a dat în judecată SRR-ul pentru modul în care au fost organizate alegerile şi a câştigat în primă instanţă. Curtea de Apel Bucureşti a hotărât, pe 5 iunie 2015, anularea alegerilor organizate, în iunie 2014, pentru cele două locuri destinate reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), acordarea de daune morale reclamanţilor şi inclusiv publicarea hotărârii de condamnare într-un ziar de circulaţie naţională şi pe pagina de internet a SRR.
La rândul său, Miculescu l-a dat şi el în judecat pe Moise, nemulţumit de faptul că acesta a scris pe blogul sindicatului despre problemele sale cu ANI, despre angajamentul cu fosta Securitate şi despre alte nereguli în SRR. De altfel, Miculescu a dat în judecată şi sindicatul jurnaliştilor Mediasind şi pe liderul acestui sindicat, Cristi Godinac, de asemenea pentru calomnie, cerând daune morale 60.000 de euro şi, la fel ca şi în cazul procesului intentat lui Moise si SUS România, a pierdut.