PVC şi mediul înconjurător
alte articole
Polivinilcloridul, cunoscut ca şi PVC sau doar vinil, a fost folosit foarte intens începând cu mijlocul secolului 20. PVC-ul este puternic, rezistent la petrol şi chimicale, la lumina soarelui, la vreme schimbătoare şi rezistă la foc. Se găseşte peste tot în jurul nostru. PVC-ul este un material incredibil de adaptabil folosit la sticle, ambalaje, jucării, materiale de construcţii, canapele, îmbrăcăminte, conducte, învelişuri pentru cabluri, imitaţie de piele, amenajări, etc.
PVC-ul ocupă locul trei în producţia şi consumul global de plastice. Peste 33 de milioane de tone de PVC sunt produse în fiecare an, şi această cifră creşte anual. Aproximativ 57% din mass PVC-ul este clor, aşadar necesită mai puţin petrol decât mulţi alţi polimeri.
Care este atunci problema cu PVC-ul?
Pentru început, vom spune că petrolul şi clorul nu sunt aşa-zise substanţe “verzi” în ceea ce priveşte extracţia, rafinarea lor şi produsele secundare rezultate. O mare parte a vieţii noastre moderne este bazată pe petrol, astfel încât dacă producţia petrolieră ar înceta brusc, nu ar suferi doar transporturile ci ne-ar afecta fiecare aspect al vieţii noastre. Trebuie neapărat să renunţăm la dependenţa de combustibilii fosilizaţi.
Durabilitatea PVC-ului este de asemenea punctul slab al acestuia, vorbind din punct de vedere ecologic. Nu este biodegradabil sau degradabil. Produse confecţionate din PVC îşi menţin forma timp de decenii iar descompunerea care are loc se rezumă doar la o granulare. Bucăţile pur si simplu devin mai mici. Animalele pot înghiţi acele bucăţi şi plasticul le poate bloca tubul digestiv.
Organizaţia ecologică Greenpeace a făcut presiuni pentru oprirea producţiei de PVC, deoarece se crează dioxină în urma procesul de producţie şi incinerare a substanţei. Dioxina este una dintre cele mai fatale otrăvuri create de om şi este o toxină cumulativă, însemnând că ea rămâne în organism pentru o perioadă lungă de timp, concentrându-se în lanţurile alimentare la cele mai înalte niveluri la carnivore — unde suntem incluşi şi noi.
Substanţele numite ftalate sunt adăugate la PVC pentru a-l face flexibil. Studiile asupra animalelor arată, că unele dintre aceste chimicale pot cauza cancer şi pot afecta rinichii şi sistemul reproductiv. Partea tulburătoare este aceea, că PVC-ul uşor este folosit deseori la jucării pentru copiii mici — şi lor le place mult să înghită lucruri sau să le bage în gură. Problema ftalatului este acum o astfel de îngrijorare. Agenţia americană pentru Protecţia Mediului (EPA) a anunţat recent o serie de acţiuni.
Deseori s-a raportat că nici un alt plastic nu prezintă o ameninţare atât de directă pentru mediul înconjurător şi sănătatea omului precum PVC-ul, prin ciclul vieţii sale, de la producţie şi utilizare până la debarasare. Totuşi, cererea noastră creşte în continuare.
Reciclarea PVC-ului
PVC-ul este de asemenea dificil de reciclat ţinând cont de prezenţa aditivilor, incluzând metale grele precum plumb şi cadmiu. De fapt, PVC-ul este considerat un element contaminant în alte curente de reciclare. În prezent, mai puţin de 1% din PVC este reciclat.
Identificarea PVC-ului
Examinaţi orice produs din plastic pe care îl aveţi în casă. Dacă vedeţi un “3” sau “V” marcat pe plastic, atunci este PVC. “3”-ul ar putea apărea de asemenea în cadrul unui simbol al reciclării.
Poate unii consideră că simbolul pentru reciclare este un semn bun, dar după cum s-a dovedit nu este neapărat aşa. Numărul ar putea să nu apară în logo-ul reciclării; s-ar putea afla sub el, sau logo-ul ar putea lipsi complet. Punctul de identificare este numărul 3 sau mai puţin comun, litera V.
Din nefericire, marcarea nu va fi mereu prezentă, aşadar dacă sunteţi în mod special îngrijoraţi, contactaţi producătorul.
Alternative pentru PVC
În prezent se produc unele materiale noi ce deţin majoritatea proprietăţilor dorite ale PVC-ului, dar fără riscurile prezentate pentru mediul înconjurător sau sănătatea umană. Aceste plastice degradabile sunt proiectate pentru a se distruge în condiţiile existente în gropile de gunoi (întuneric, căldură şi umezeală) în câţiva ani şi fără să emită gaze toxice sau alţi poluanţi. În acest moment, aceste tipuri de materiale nu sunt foarte disponibile şi sunt destul de scumpe.
Totuşi, materialele mai acceptabile mediului pe care PVC-ul le-a înlocuit iniţial, se găsesc încă în jurul nostru. Acestea sunt economice şi disponibile. Pentru o listă de alternative pentru PVC, verificaţi website-ul organizaţiei ecologice Greenpeace.
Green Living Tips este o resursă pe Internet ce oferă în mod prietenos o gamă variată de sfaturi, informaţii despre energia “verde” şi ştiri legate de mediul înconjurător pentru a ajuta consumatorii şi companiile să reducă costul, consumul şi impactul negativ asupra mediului.