O balenă moare după ce a înghiţit opt kilograme de pungi de plastic

Cetaceul a fost tras la mal după ce a fost găsit plutind inert şi incapabil să înoate.
Balenă (Facebook: Thon Thamrongnawasawat)
Mioara Stoica
04.06.2018

Optzeci de pungi de plastic au fost găsite în stomacul unui pui de balenă-pilot care a murit în sudul Tailandei, a informat presa locală.

Balena-pilot a fost salvată şi trasă la mal după ce a fost găsită plutind inertă şi incapabilă să înoate în canalul Songhkla, aproape de graniţa cu Malaezia, dar a murit vineri, 1 iunie, din cauza obstrucţiei intestinale.

Înainte de a muri, balena a avut covulsii şi a vomitat cinci pungi în timpul tentativei de salvare.

Potrivit comunicatului publicat de Departamentul de Resurse Marine şi de Coastă pe site-ul său web, autopsia a dezvăluit că în stomacul balenei erau 80 de pungi de plastic, care cântăreau opt kilograme.

 (Facebook: Thon Thamrongnawasawat)
(Facebook: Thon Thamrongnawasawat)

 (Facebook: Thon Thamrongnawasawat)
(Facebook: Thon Thamrongnawasawat)

O echipă internaţională de cercetători a realizat un studiu în unele zone ale oceanelor încercând să înţeleagă cât de mult plastic există în adâncurile oceanelor sau pe suprafaţa acestora. Desigur, problema nu este plasticul în sine, ci utilizarea abuzivă şi ceea ce face omul odată ce a terminat de folosit ambalajul, sticlele, paharele, sacoşele şi toate celelalte. Cifrele sunt impresionante iar cercetătorii susţin că acestea sunt incomplete, deoarece este imposibil să se facă o cartografiere completă a situaţiei.

Studiul publicat cu ceva timp în urmă de Plosone.org, vorbeşte de peste 250.000 de tone de plastic, pentru un total de 5.250 de miliarde de fragmente plutitoare. Cifre impresionante.

Datele sunt rezultatul a 24 de expediţii ştiinţifice în Pacific şi Atlanticul de Nord, în Pacific şi Atlanticul de Sud, Oceanul Indian, Golful Bengal, în Marea Mediterană şi de-a lungul coastelor Australiei.

Emisfera de nord conţine circa 57% din toată cantitatea de plastic. Acest fapt se datorează deversării unei cantităţi majore de deşeuri cât şi a faptului că o parte din plastic s-ar putea să fi fost transportat din emisfera sudică.

Doar 13% din plasticul descoperit este de dimensiuni mici, ceea ce sugerează că multe alte fragmente sunt dispersate în ambient, ingerate de peşti, căzute pe fundul mării, degradate sau depuse la mal.

Mai multe informaţii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor