Surprinzător: Animal marin enigmatic arată ca o pungă de plastic (video)

Prima filmare de înaltă calitate a unei meduze Deepstaria enigmatica descoperite acum 50 de ani a fost efectuată cu ajutorul unui robot proiectat de Jacques Cousteau.
Meduza "Deepstaria enigmatica" (Print screen YouTube)
Mioara Stoica
17.05.2018

După cum indică numele ştiinţific, Deepstaria enigmatica este unul dintre cele mai enigmatice animale care locuiesc pe fundul oceanelor şi mărilor de pe planeta noastră. Prima parte a numelui ştiinţific se referă la Deepstar 4000, robotul submarin proiectat de Jacques Cousteau, care a permis descoperirea, în 1967, a acestei specii la 723 de metri adâncime, în largul coastei din San Diego (Statele Unite).

Deepstaria enigmatica este o meduză din familia Ulmaridae, considerată de experţi ca fiind unul dintre cei mai mari şi mai misterioşi prădători de nevertebrate din adâncurile mării. Fiinţele umane au întâlnit aceste meduze numai în câteva ocazii şi multe întrebări legate de biologia, distribuţia, dieta, rezistenţa la mediu şi comportamentul lor au rămas fără răspuns.

În luna noiembrie 2017, o echipă de cercetători condusă de David Gruber, de la Departamentul de Ştiinţe Naturale de la Universitatea de Stat din New York, a captat imagini de înaltă calitate înfăţişând un exemplar din această specie enigmatică, cu ajutorul camerelor instalate pe robotul submersibil Hercules de pe submarinul Nautilus NA092.

Rezultatele acestei observaţii şi studiile ulterioare au fost publicate în luna mai a.c. în revista de specialitate American Museum Novitates.

Descrierea speciei a avut loc oficial acum 45 de ani, la aproape şase ani de la descoperirea sa, folosind un fragment dintr-un specimen capturat întâmplător. De atunci, au fost obţinute doar mostre foarte limitate, în special din plasele pescarilor, şi două filmări ale exemplarelor aflate în mediul lor natural. În această perioadă de aproape jumătate de secol de studii a fost posibil, de asemenea, să se descrie şi o altă specie similară, denumită Deepstar reticulum.

Informaţii valoroase despre tipul de meduze cu aspect de sac de plastic au fost obţinute în Oceanul Pacific, în apropierea insulei San Benedicto (Mexic).

Datele colectate până acum arată că meduzele Deepstaria trăiesc la adâncimi cuprinse între 600 şi 1.750 de metri. Exemplarul descris în noul studiu are o lungime de 68,3 centimetri şi un diametru de 55,7 cm.

Autorii detaliază că au putut observa acest specimen capturând sau mai bine zi punându-şi în "pungă" crustacee mici, şi descriu mişcările lui variate şi delicate în adâncurile mărilor.

Articol ştiinţific de referinţă: American Museum of Natural Historys: In situ observations of the meso-bathypelagic scyphozoan, Deepstaria enigmatica (Semaeostomeae, Ulmaridae). Gruber, David F.; Phillips, Brennan.; Marsh, Leigh.; Sparks, John S. American Museum Novitates, no. 3900

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor