Preşedinta Camerei Reprezentanţilor cere redactarea actului de acuzare împotriva lui Donald Trump
alte articole
Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din Congresul american, Nancy Pelosi, a cerut joi oficial Congresului să redacteze actul de acuzare în cadrul procedurii de punere sub acuzare a preşedintelui Donald Trump.
Partidul Democrat, care a iniţiat procedura de destituire a lui Donald Trump, îl acuză că ar fi exercitat presiuni asupra Ucrainei în interes personal cerând omologului său Volodimir Zelenski să redeschidă o investigaţie în care era vizat Joe Biden, fostul vicepreşedinte american, acum contracandidatul lui Trump în alegerile din 2020, cât şi Hunter Biden, fiul acestuia.
Nancy Pelosi, a declarat joi că a solicitat comitetului Camerei să redacteze articole de acţiune împotriva preşedintelui Donald Trump.
Pelosi l-a acuzat pe preşedintele republican că a abuzat de puterea sa şi a făcut aluzie la Regele britanic George al III-lea, monarhul împotriva căruia coloniile americane s-au revoltat în formarea Statelor Unite în 1776.
„Democraţia noastră este ceea ce este în joc. Preşedintele nu ne lasă altă opţiune decât să acţionăm pentru că încearcă să corupă, încă o dată, alegerile în folosul său. Preşedintele s-a angajat în abuz de putere, subminând securitatea naţională şi periclitând integritatea alegerilor”, a declarat Pelosi, fără să motiveze legăturile dintre presupusul abuz de putere al lui Trump şi periclitarea alegerilor.
Două persoane care au cunoştinţă de proces au afirmat că panoul ar putea redacta şi recomanda articolele de acţiune în plenul Camerei încă din 12 decembrie. Democraţii au declarat că parlamentarii vor lucra până în weekend pentru a le scrie.
Acuzele împotriva lui Trump ar putea include abuzul de putere, luarea de mită, obstrucţia Congresului şi obstrucţia justiţiei.
În cazul în care Camera demarează procesul de demitere aşa cum este de aşteptat, Senatul va trebui să voteze condamnarea lui Trump şi demiterea sa, un lucru extrem de improbabil dat fiind că republicanii lui Trump controlează Senatul şi au arătat puţin sprijin pentru demiterea sa.
Trump, care a negat infracţiunile, a reacţionat la anunţul lui Pelosi pe Twitter scriind: „Democraţii radicali de stânga, care nu fac nimic niciodată, tocmai au anunţat că vor căuta să mă demită fără nici un motiv”. „Lucrul bun este că republicanii nu au fost NICIODATĂ mai uniţi. Vom câştiga!”, a declarat Trump.
Tema principală a anchetei este un apel telefonic din 25 iulie în care Trump i-a cerut preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să deschidă o anchetă asupra lui Biden şi a fiului său Hunter.
Hunter Biden a obţinut un loc în consiliul de administraţie al companiei ucrainene Burisma în timp ce tatăl său era vicepreşedintele SUA şi însărcinat cu politica administraţiei Obama pentru Ucraina.
Trump i-a acuzat pe cei doi Biden de corupţie fără a oferi dovezi. Aceştia au negat săvârşirea infracţiunilor.
Democraţii l-au acuzat pe Trump că a abuzat de putere, reţinând 391 de milioane USD - un ajutor acordat Ucrainei - un aliat vulnerabil al SUA care se confrunta cu agresiune rusă - pentru a cere Kievului efectuarea unei anchete împotriva celor doi Biden.
Banii au fost furnizaţi Ucrainei în septembrie, după ce controversa a ajuns în spaţiul public.
Miercuri, a avut loc o audiere în care trei experţi în drept constituţional chemaţi de parlamentarii democraţi au declarat că Trump a comis infracţiuni care pot conduce la demitere. Un al patrulea expert chemat de republicani a considerat că ancheta de demitere este deplasată.
Constituţia Statelor Unite, ca parte a sistemului său de checks and balances între cele trei puteri ale guvernului federal, împuterniceşte Congresul să condamne un preşedinte pentru „trădare, luare de mită sau alte infracţiuni şi alte delicte”.
Niciun preşedinte american nu a fost înlăturat din funcţie prin demitere până în prezent. Republicanul Richard Nixon şi-a dat demisia în 1974, după ce Congresul a început procedura în scandalul de corupţie Watergate.
Alţi doi preşedinţi au fost acuzaţi de Cameră, dar achitaţi de Senat.
În 1998, Camera condusă de republicani a început procedura împotriva preşedintelui democrat Bill Clinton, pentru relaţia sexuală pe care a avut-o cu un angajat al Casei Albe.