Trupele ucrainene încep să se retragă din oraşele din est

Soldaţi ucraineni în apropiere de oraşul estic Schastya, în regiunea ucraineană estică Lugansk, 3 martie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
29.10.2019

Armata Ucrainei a declarat că retragerea trupelor guvernamentale şi a celor rebele susţinute de ruşi a început marţi, la 12:00 (ora locală), în Zolote, un oraş din regiunea est-ucraineană Lugansk.

Forţele ucrainene au luptat împotriva rebelilor din regiunea Donbass într-un conflict în care au murit peste 13.000 de oameni.

Ambele părţi au convenit retrageri modeste ale trupelor, dar acestea au fost perturbate de multe ori de încălcarea încetării focului.

"Acest lucru (retragerea) a devenit posibil prin menţinerea acordului de încetare a focului în ultima săptămână", a declarat operaţiunea forţelor comune ucrainene pe Facebook.

Agenţia de ştiri RIA, controlată de Kremlin, a declarat că rebelii au început şi ei retragerea trupelor de pe linia de front.

Ministrul ucrainean de Externe, Vadim Pristaiko, a declarat reporterilor din portul maritim Mariupol din Marea Azov că autorităţile de la Kiev sunt pregătite pentru încă o retragere în aceeaşi regiune, în oraşul Petrovske.

Înaltul diplomat a mai afirmat că discuţiile dintre liderii Ucrainei, Rusiei, Franţei şi Germaniei în aşa-numitul „format Normandia”, care va ajuta la realizarea încetării focului în regiune, ar putea avea loc în noiembrie şi că a fost stabilită data preliminară.

Preşedintele Volodimir Zelenski a agreat un acord cu partea rusă, prin care Ucraina se va federaliza - şi în care s-a angajat să îşi retragă trupele din regiunile Donbas şi Lugansk şi să organizeze alegeri libere dacă şi Rusia îşi va retrage trupele sale. Zelenski s-a mai angajat să organizeze alegeri libere după "recăpătarea controlului asupra graniţelor" în schimbul acordării unui "statut special" celor două regiuni.

Rusia a afirmat în repetate rânduri că nu menţine trupe pe teritoriul ucrainean.

Soluţia, adoptată cu acordul Franţei şi Germaniei, îngroapă practic dosarul anexării ilegale a Crimeei şi blochează complet parcursul european al Ucrainei, dând drept de veto în cazul iniţiativelor de politică externă reprezentanţilor celor două regiuni în Parlamentul ucrainean.

Acordul agreat de Zelenski a generat proteste masive în Kiev.

Kremlinul a declarat în această lună că Ucraina a trimis Rusiei semnale mixte despre războiul din estul Ucrainei, în ciuda planului de pace şi că nu s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte organizarea unui summit care vizează formalizarea unei rezoluţii.

În această seară este programat un nou miting împotriva retragerii, iar protestatarii intenţionează să picheteze biroul prezidenţial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor