Putin propune un proiect de lege pentru înlăturarea dolarului şi monedei euro din comerţul CSI
focus
alte articole
Preşedintele rus Vladimir Putin a propus Dumei de Stat un proiect de lege privind eliminarea dolarului şi a monedei euro din comerţul desfăşurat între statele membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI).
“Acest lucru va ajuta la extinderea utilizării monedelor naţionale în tranzacţiile comerciale şi serviciile financiare străine şi astfel se vor crea condiţiile preliminare pentru o mai mare lichiditate a pieţelor valutare interne”, conform unei declaraţii din partea Kremlinului.
Oficialii ruşi susţin că doresc să renunţe la dolar şi moneda euro în tranzacţiile lor cu ţările din fosta Uniune Sovietică pentru a realiza o stabilitate macroeconomică regională. Ei susţin că valutele occidentale ar putea creşte în mod serios riscurile comerciale, în special într-un moment în care SUA şi aliaţii săi europeni se află într-un conflict politic cu Moscova datorită situaţiei din Ucraina.
Rusia a reuşit să progreseze cu planurile de slăbire a puterii dolarului printr-o serie de acorduri pe care le-a încheiat cu alte ţări.
Membrii Uniunii Economice Eurasiatice (UEE) – din care fac parte Rusia, Belarus, Armenia şi Kazahstan – au semnat deja un acord pentru a trece la monedele lor naţionale. O astfel de tranziţie trebuie să intre în vigoare în perioada 2025-2030.
China a decis, de asemenea, să folosească rubla rusească în cazul schimburilor comerciale desfăşurate în oraşele sale de graniţă.
Un alt semn că Rusia şi China vor lucra împreună pentru eliminarea dependenţei lor de dolarul american, în special, şi de instituţiile financiare vestice, în general, cea mai mare bancă a Rusiei, Sberbank, a folosit pentru prima dată scrisori de credite denominate în yuani în colaborare cu Banca de Export-Import a Chinei pentru JSC Pharmasyntez, un client al Baikal Bank, relatează Zero Hedge.
În octombrie 2014, Rusia şi China au deschis o linie de schimb valutar în valoare de 25 miliarde USD, o mişcare care nu serveşte doar consolidării legăturilor dintre Moscova şi Beijing în termeni ai investiţiilor şi comerţului, dar ajută de asemenea la securizarea Rusiei în faţa sancţiunilor Occidentale impuse împotriva ei.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.