Dedolarizarea continuă: China va deveni cel mai mare acţionar în AIIB
alte articole
China va obţine aproximativ 25-30% din acţiunile Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură (AIIB), iar India va deveni probabil cel de-al doilea acţionar al noii instituţii bancare, au declarat vineri câţiva delegaţi care au participat la o întâlnire a membrilor fondatori ai băncii, susţine Business Insider.
Partea Chinei în AIIB va fi sub 30%, a declarat un delegat asiatic care a participat la întâlnirea din Singapore. Un al doilea delegat a declarat că partea Indiei va fi între 10 şi 15%. Ambii au discutat cu condiţia anonimatului.
În general, ţările asiatice vor deţine între 72 şi 75% din AIIB, în timp ce ţările europene şi de pe alte continente vor deţine restul.
Întâlnirea de trei zile a băncii susţinute de China urmăreşte să finalizeze articolele acordului, care vor decide partea deţinută de ţările membre şi capitalul iniţial al băncii.
Un al treilea delegat a declarat că discuţiile s-au sfârşit, iar acum reprezentanţii ţărilor membre vor prezenta aceste propuneri guvernelor lor pentru a se lua o decizie finală.
Până acum, 57 de ţări s-au alăturat AIIB ca potenţiali membri fondatori, printre care Australia, Franţa, Germania, Italia, Rusia, Iran, Israel, Marea Britanie sau Laos.
Statele Unite şi Japonia nu au intrat în instituţia bancară condusă de China – percepută ca o rivală pentru Banca Mondială dominată de americani şi pentru Banca Asiatică de Dezvoltare condusă de Japonia – citând temeri în legătură cu transparenţa şi guvernarea acesteia. Cu toate acestea, Tokyo a declarat că îşi menţine deschise opţiunile, conform Business Insider.
Aşteptata lansare a noii bănci, în 2016, va avea loc într-un moment în care spaţiul pentru infrastructura creditării este deja aglomerat datorită prezenţei unor instituţii bancare multilaterale majore şi datorită celor mai recente mişcări din partea Japoniei de a oferi 110 miliarde de dolari pentru proiecte asiatice de infrastructură.
Se estimează că valoarea fondurilor japoneze, care urmează a fi investite în următorii 5 ani va depăşi capitalul iniţial al AIIB, care este de 100 miliarde de dolari.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.