China învinuită pentru “paralizarea” bursei din New York
alte articole
Bursa din New York (NYSE) a fost scoasă din “priză” miercuri la ora locală 11:32 a.m. datorită unei presupuse “probleme tehnice” din reţeaua sa. În timp ce oficialii bursei au declarat că nu este bănuit un atac cibernetic, o parte a comunităţii securităţii cibernetice a declarat că este nevoie de mai multe dovezi pentru a putea exclude complet un astfel de scenariu.
Printre sceptici se află colectivul de hackeri Anonymous. Un membru proeminent al grupului, care îşi spune “Strudalz”, a declarat că atacuri precum acesta “devin tot mai frecvente şi acolo unde există şi cea mai mică problemă în privinţa dezvăluirii informaţiilor, aceste chestiuni serioase au legătură cu China, în cea mai mare parte a cazurilor.”
NYSE nu a fost singura reţea majoră care a căzut miercuri. United Airlines şi Wall Street Journal au suferit probleme similare.
NYSE a anunţat pe Twitter că nu se suspectează un atac cibernetic şi CNN a raportat că “în baza a ceea ce se cunoaşte, este foarte improbabil [ca situaţia] să fie rezultatul unui atac cibernetic coordonat”.
Totuşi, membri ai comunităţii de hackeri şi ai securităţii cibernetice au declarat că situaţiile de faţă exclud doar atacurile de bază, dar nu şi atacurile de tip APT (Advanced Persistent Threat) sau atacurile de tipul “ziua zero”, care sunt deseori folosite de guverne.
Eric Devansky, director pentru servicii globale de securitate la TruShield Security, a declarat într-un interviu telefonic că ar fi aproape imposibil ca NYSE să fi desfăşurat toate analizele şi investigaţiile necesare în timpul care s-a scurs pentru a exclude posibilitatea unui atac cibernetic.
“O astfel de analiză durează câteva săptămâni sau chiar luni pentru a se găsi cauza”, a declarat Devansky.
Hackerul Strudalz a mai susţinut într-un interviu pe Twitter că “ne putem doar imagina ce nu se spune” public de către NYSE şi oficialii securităţii.
Este un lucru bine ştiut, a adăugat hackerul, că “cei din China s-au comportat într-o manieră dezordonată pe propriile lor pieţe şi în privinţa propriei lor monezi”, făcând referire la utilizarea manipulării yuan-ului şi falsificarea cifrelor.
El a notat că există un tipar al atacurilor cibernetice chineze asupra guvernului SUA şi asupra reţelelor de afaceri americane care sugerează că se desfăşoară ceva la o scară mult mai mare.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.