Expansiunea yuan-ului continuă în ciuda manipulării bursei: LME va accepta renminbi drept garanţie
alte articole
Oricât de exagerată ar fi pentru unii noţiunea că dolarul îşi va păstra pentru totdeauna poziţia de rezervă valutară globală, yuan-ul este pe cale să joace un rol critic la nivel global în sectorul financiar, al investiţiilor şi comerţului, conform website-ului Zero Hedge.
Unii analişti au susţinut de ceva timp că banca AIIB şi Silk Road Fund vor ajuta la deschiderea unei noi ere a supremaţiei yuan-ului în investiţiile şi comerţul de la nivel internaţional. Un număr de situaţii recente susţin de asemenea acest lucru: eforturile depuse de Beijing ca moneda naţională a Chine - yuanul sau renminbi cum se numeşte oficial – să joace un rol mai mare în împrumuturile făcute prin AIIB; denominarea în yuani a împrumuturilor efectuate de banca BRICS; şi investiţiile agresive ale Chinei în Pakistan şi Brazilia prin iniţiativa Silk Road.
În ceea ce priveşte pieţele financiare, China a confirmat recent lansarea iminentă a unui preţ pentru aur denominat în yuani, ceea ce se conformează cu acceptarea de către LBMA a primelor bănci chineze care pot să participe la licitaţiile care determină preţurile la aur în Londra.
Acum, în cel mai recent semn al proliferării şi expansiunii yuan-ului, acesta va fi acceptat ca garanţie de către London Metal Exchange (LME) – alături de dolar, moneda euro, lira sterlină şi yenul japonez – pentru băncile şi brokerii care acţionează pe platforma sa. LME este cel mai mare cadru pentru tranzacţionarea metalelor, cu o valoare a schimburilor de 15 trilioane de dolari în 2014.
Piaţa chineză a acţiunilor ar putea fi agitată în prezent, dar yuanul este tot mai împins în sistemul financiar global.
Deşi este în mare parte o schimbare tehnică, măsura adoptată de LME marchează un nou punct de cotitură pentru moneda chineză.
Yuan-ul este acum cea de-a cincea cea mai folosită valută pentru plăţile internaţionale, ocupând locul 7 cu un an în urmă, conform datelor oferite de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication.
Un sondaj al Bank of England a arătat luni că în luna aprilie a acestui an, după o cursă de şase luni consecutive, comerţul în yuani a crescut cu 25% la Londra, chiar dacă volumele tranzacţionate în alte valute au scăzut cu o medie de 8% în aceeaşi perioadă.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.