China şi Partidul Comunist se vor prăbuşi până în 2016, prevede o publicaţie din Hong Kong

Răsărit de Soare în Beijing
Răsărit de Soare în Beijing (Ed Jones/AFP/Getty Images)

Partidul Comunist Chinez se va prăbuşi în trei etape în următorii trei ani şi domnia sa va ajunge la capăt de linie la sfârşitul anului 2016, conform revistei Frontline din Hong Kong, specializată în politica chineză.

Conform revistei Frontline, prima care se va prăbuşi va fi economia, în 2014; în 2015, structura politică a Partidului va fi distrusă; şi în 2016, întreaga societate se va destrăma, susţine articolul, citând precedente istorice. Cu un factor declanşator suficient de mare, prăbuşirea ar putea veni chiar mai repede, mai susţine revista.

Economiştii observă o inversare a fluxurilor globale de capital – acum banii ies din China – lucru care ar putea declanşa o răsturnare a situaţiei financiare, consideră Frontline.

Printre toate ameninţările care există, cele mai letale sunt bula imobiliară, sistemul bancar paralel şi datoriile guvernelor locale, susţine dr. Frank Tian Xie, profesor de economie la University of South Carolina Aiken.

China va înregistra o creştere negativă a investiţiilor în 2016 şi “injecţiile monetare” în sistem nu vor îmbunătăţi situaţia, dar vor fi totuşi necesare pentru menţinerea lanţului asupra datoriilor locale, conform raportului.

Conform articolului, criza economiei chineze izvorăşte din problemele sale politice care vor deveni clare în timpul unei căderi în 2015. Multe grupuri de interes complexe din China nu ţin cont de soarta Partidului sau a naţiunii şi sunt doar concentrate pe acumularea de averi, mai susţine Frontline.

Conform Frontline, aceste grupuri de interes sunt mult mai înclinate să vadă sfârşitul Partidului Comunist Chinez decât să urmeze reformele sugerate de Xi Jinping şi de alţi lideri actuali de rang înalt, deoarece ele şi-au pregătit propriile strategii de scăpare.

Ca o ultimă soluţie pentru a se salva, Partidul s-ar putea să folosească o corporaţie multinaţională pentru a canaliza banii înapoi în China şi pentru a susţine yuan-ul chinez, în timp ce va întrerupe utilizarea rezervelor valutare străine şi a obligaţiunilor americane, a speculat Frontline într-o ediţie din luna iunie.

Tema prăbuşirii Partidului a fost populară în ultimul an, iar o nuvelă apocaliptică centrată în jurul Chinei, ce a fost publicată în ianuarie şi intitulată 2014: The Great Collapse, a devenit cea mai vândută carte în magazinele din Hong Kong destinate cărţilor interzise.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.