NATO răspunde la intruziunea forţelor armate ruse în Lituania

Avioane de vânătoare F-16
Avioane de vânătoare F-16 (Michel Porro / Getty Images)

Alianţa Nord Atlantică a ridicat, marţi, două avioane de vânătoare din Estonia ca răspuns la forţarea spaţiului aerian al Lituaniei de către avioane de luptă ale Rusiei, a anunţat ministerul Apărării al Lituaniei.

Trei avioane de luptă ale Rusiei, două Su-24s şi un Su-27, au intrat în spaţiul aerian al Lituaniei, provocând ridicarea a două avioane F-16 din Estonia, conform Bloomberg.

Incidentul a fost precedat, luni, de o altă intruziune, de data aceasta maritimă, din partea armatei ruse, care desfăşoară exerciţii militare în apropierea zonei baltice, conform presei lituaniene.

În timpul unui exerciţiu al armatei ruse, care implica utilizarea rachetelor, o corvetă rusească a intrat în apele Lituaniei, interferând cu ambarcaţiunile civile care circulau în zonă.

„Este îngrijorător că în prezent Rusia desfăşoară exerciţii militare care penetrează zona economică exclusivă a Lituaniei cu zona lor de siguranţă”, a declarat ministrul lituanian al Apărării, Juozas Olekas.

Conform Bloomberg, Lituania a trimis o navă de război şi un elicopter militar pentru a asigura teritoriul maritim, ca răspuns la intruziunile forţelor armate ruse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe