ExxonMobil şi BP semnează contracte importante cu Rusia

Câteva dintre cele mai mari companii petroliere din lume, printre care Exxon Mobil şi BP, au semnat separat o înţelegere cu Rosneft- cea mai mare companie petrolieră de stat a Rusiei-de extindere şi aprofundare a relaţiilor în domeniul energetic, notează ZeroHedge.
Sonde petroliere (youtube.com)
P. P.
28.05.2014

Câteva dintre cele mai mari companii petroliere din lume, printre care Exxon Mobil şi BP, au semnat separat o înţelegere cu Rosneft - cea mai mare companie petrolieră de stat a Rusiei - de extindere şi aprofundare a relaţiilor în domeniul energetic, notează ZeroHedge.

În luna aprilie, Statele Unite a impus o serie de sancţiuni economice împotriva directorului Rosneft, Igor Sechin. Sancţiunile nu s-au extins şi asupra Rosfnet, ceea ce permite giganţilor occidentali din energie să continue afacerile cu Rusia.

Conform acordurilor anunţate pe 23 mai, ExxonMobil s-a angajat să construiască un terminal pentru gaz natural lichefiat în Rusia, pe coasta Pacificului. În cadrul acestui proiect, cunoscut ca Far East LNG, ExxonMobil va primi gaze naturale din câmpurile estice ale Rusiei dar şi din Sakhalin - 1, o insulă de pe coasta de est a Rusiei.

La scurt timp după acordul cu ExxonMobil, Rosneft a anunţat şi noul acord încheiat cu BP, în cadrul căruia vor explora în comun, în căutare de resurse naturale, în regiunea Volga-Ural. Dacă va avea succes, proiectul ar putea duce la dezvoltarea extragerii gazelor de şist. În noua companie mixtă, Rosneft va avea 51% din acţiuni iar BP va deţine restul de 49%.

Gigantul petrolier francez Total S.A. a semnat un acord cu Lukoil – a doua companie petrolieră a Rusiei – pentru a explora după ţiţei şi gaze. Directorul companiei, Cristophe de Margerie, a depus eforturi pentru a reasigura colaboratorii ruşi de determinarea companiei sale.

În ciuda cererilor emise de Casa Albă pentru boicotarea evenimentului, cele două companii au ales să participe le Forumul Internaţional de la St. Petersburg, unde au semnat noile acorduri. Astfel, companiile petroliere vestice au salvat Kremlinul de la o situaţie foarte dureroasă, mai ales că mulţi dintre giganţii americani au ales să nu participe.

”Sunt nerăbdătoare să continue munca la proiectele cu Rusia”, a declarat ministrul rus al Energiei, Alexander Novak.

Privit dintr-un alt unghi, noile acţiuni ale companiilor vestice din domeniul energetic sugerează că Statele Unite şi Uniunea Europeană nu sunt, încă, pregătite pentru a se distanţa de domeniul energetic rus, susţinând arma energetică a Kremlinului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor