Mistura: Progresul este “vizibil” în privinţa acordului de încetare a focului în Siria

Acordul sirian de încetare a focului a dus la o scădere masivă a numărului de victime, conform unei organizaţii de monitorizare a drepturilor omului. Delegatul ONU în Siria a susţinut că succesul nu este garantat, semnalând nesiguranţa înaintea discuţiilor de pace programate.
Delegatul special al ONU în Siria, Staffan de Mistura.
Delegatul special al ONU în Siria, Staffan de Mistura. (Captură Foto)

Delegatul ONU în Siria, Staffan de Mistura, a declarat joi reporterilor în Geneva că “încetarea ostilităţilor” dintre forţele guvernamentale, rebeli şi luptătorii străini în Siria “a redus foarte mult” violenţele din ţara arabă.

Totuşi, Mistura a precizat că “situaţia de la sol ar putea fi rezumată ca fiind fragilă. Succesul nu este garantat, dar progresul a fost vizibil”.

Delegatul ONU a notat, de asemenea, că s-a stabilit ca în 9 martie să reînceapă discuţiile pentru pace, care au fost suspendate la scurt timp după lansarea lor la începutul lunii februarie.

Acordul de încetare a focului susţinut de ONU şi intermediat de SUA şi Rusia a intrat în vigoare sâmbătă, fiind o măsură care a permis organizaţiilor umanitare internaţionale să livreze ajutoare în oraşele asediate.

Jan Egeland, şefului grupului de lucru al lui Mistura, a susţinut că organizaţiile umanitare au progresat în privinţa livrării de ajutoare în zonele asediate ale Siriei.

Totuşi, luptele continuă în zonele ocupate de grupurile teroriste Statul Islamic şi Frontul al-Nusra, care nu sunt incluse în acordul de încetare a focului.

Reducerea numărului de victime civile

Rami Abedel Rahman, care conduce Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, a declarat pentru AFP că s-a observat în Siria o scădere masivă a numărului de victime civile după intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului.

El a susţinut că media zilnică de victime civile pentru luna februarie a ajuns la 38, făcând o comparaţie cu numărul înregistrat cu o zi înainte de intrarea în vigoare a acordului: 63 de victime civile, inclusiv 11 copii.

Peste 250.000 de sirieni au fost ucişi în conflictul care a început în martie 2011, după ce forţele guvernamentale siriene au suprimat violent masivele proteste paşnice care cereau demisia preşedintelui Bashar al-Assad.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe