Pentagonul va vinde Turciei bombe inteligente în valoare de 700 milioane USD

Pentagonul a semnat un contract în valoare de aproape 700 milioane de dolari pentru a vinde Turciei bombe inteligente, în condiţiile în care se amplifică conflictul dintre Ankara şi militanţii PKK în nordul Irakului.
Clădirea Pentagonului, SUA.
Clădirea Pentagonului, SUA. (Captură Foto)

Vânzarea, anunţată marţi, are loc într-un moment crucial pentru armata turcă, care îşi continuă atacurile împotriva kurzilor din regiunea nordică a Irakului.

“Contractul a sosit la timp, deoarece suntem implicaţi într-un război asimetric şi avem nevoie de bombe inteligente”, a precizat un oficial al armatei turceşti.

Pentagonul a acordat contractul firmelor Ellwood National Forge, General Dynamics Ordnance şi Tactical Systems pentru vânzarea de bombe ghidate BLU-109 şi diverse componente. Este prima vânzare de astfel de bombe către Turcia.

Ankara se aşteaptă ca tranzacţia să fie finalizată până în 2020.

Pe baza rapoartelor, bombele BLU-109 s-au aflat în inventarul Pentagonului din 1985 şi au fost folosite împotriva militanţilor în Irak şi Afganistan.

Bomba conţine 250 kg de Tritonal, o combinaţie de 80% TNT şi 20% praf de aluminiu. BLU-109 are un sistem întârziat de detonare, ceea ce permite bombei să explodeze abia după ce penetrează pereţii buncărului ţintă.

Ankara s-a implicat în ultimele câteva luni într-o campanie la scară mare împotriva kurzilor din regiunea sudică de frontieră. Activiştii susţin că luptele au provocat morţi în rândul civililor şi pagube majore clădirilor şi infrastructurii din sud-estul Turciei.

Începând cu iulie 2015, în regiunile sud-estice ale Turciei s-a înregistrat amplificarea violenţelor în contextul unor confruntări puternice între forţele armate şi PKK, un grup scos în afara legii care luptă pentru o regiune kurdă autonomă în interiorul Turciei încă din anii 1980.

În plus, armata turcă a fost implicată şi într-o ofensivă împotriva poziţiilor PKK în vecina Irak.

Acordul de vânzare are loc, de asemenea, într-un moment în care în Siria a intrat în vigoare un acord temporar şi fragil de încetare a focului. Acordul a fost încheiat de Rusia şi SUA, este susţinut de majoritatea grupurilor rebele siriene şi exclude grupurile teroriste Statul Islamic şi Frontul al-Nusra.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe