Trafic de organe în Statul Islamic
focus
alte articole
Extracţiile de organe au devenit o afacere în plină expansiune pentru Statul Islamic. Deţinuţii sunt forţaţi să doneze sânge, iar cei condamnaţi la moarte sunt sacrificaţi pentru a salva viaţa jihadiştilor şi nu numai, conform unui reportaj extraordinar publicat de El Mundo despre traficul de organe în autoproclamatul Stat Islamic.
Creşte numărul prelevărilor de "organe sănătoase din corpul apostaţilor" pentru a salva viaţa musulmanilor "buni" şi "evlavioşi", conform legii islamice
Comercializarea organelor umane a devenit o afacere înfloritoare în aşa-zisul califat. "Există dovezi în textele, principiile şi legea islamică ce susţin transplantul de organe sănătoase din corpul unui apostat, pentru a salva viaţa unui musulman sau de a înlocui o parte din organele lui deteriorate", se arată în fatwa (edict religios) semnată de comisia de cercetare şi fatwa a autoproclamatului Stat Islamic.
Organizaţia jihadistă care controlează vaste zone din Siria şi Irak justifică cele mai recente acte de cruzime faţă de militanţii răniţi şi bolnavi care au umplut clinicile.
"Spitalele musulmane sunt saturate cu boli incurabile pentru medici şi teribile pentru pacienţi, boli de inimă şi rinichi şi alte boli degenerative şi fatale", interpretează literatura religioasă pentru a-şi justifica atrocităţile. "Dacă avocaţii au permis - atunci când este necesar - consumul de carne de om pentru a evita moartea, este chiar mai adecvat să se facă transplant cu organele infidelilor în corpurile musulmanilor", se arată în fatwa, amintind că vieţile adversarilor pot fi uzurpate "cu totală impunitate", relatează El Mundo.
Primele roade ale decretului din 31 ianuarie 2015 au început să apară în vara anului 2014 în Mosul - al doilea oraş al Irakului cucerit de adepţii Statului Islamic. "Indicaţiile date de fatwa sunt puse în aplicare. Deţinuţii sunt forţaţi să doneze sânge şi cei care au fost condamnaţi la moarte sunt supuşi unor operaţii pentru prelevarea organelor necesare", a confirmat din Bagdad pentru ziarul El Mundo, Hashem Hashimi, expert în securitate care menţine deschise liniile de comunicare cu oraşul izolat Mosul.
Conform celor relatate de un alt activist local, cu condiţia anonimatului, unele dintre primele dovezi ale traficului de organe au fost găsite în cadavrele mai multor deţinuţi tineri ucişi de jihadişti la începutul lunii februarie. Când au fost recuperate trupurile, rudele lor au găsit urme ale intervenţiilor chirurgicale în diferite părţi ale corpului. Pe o pagină de Facebook dedicată monitorizării mişcărilor IS din Mosul s-a observat, de asemenea, că, începând din luna august a anului trecut, organizaţia a făcut extracţii de organe de la prizonierii de conştiinţă ucişi special pentru organele lor (aşa-zisele ''coridoare ale morţii''), în spitalele locale de Al Salam şi Al Zahraui.
Contactat de El Mundo, un asistent medical dintr-o clinică în care sunt efectuate transplanturi a declarat: "Situaţia din spital este stabilă. Echipamentele şi medicamentele sunt suficiente, dar cea mai mare problemă a noastră este salariul. Salariile sunt în scădere. Nu există bani", comentează asistentul care refuză să-şi dea numele de teama represaliilor. De la sosirea lor în oraş, jihadiştii au executat zeci de medici după ce aceştia au refuzat să se supună ordinelor. Lipsa de cunoştinţe despre practicile criminale pe care IS le comite în spital, ar putea fi din cauza secretului care înconjoară intervenţiile.
Astfel, într-una din clinicile din oraş, slujitorii lui Abu Bakr al-Baghdadi au stabilit un nou departament de intervenţie chirurgicală echipat cu cele mai recente tehnologii la care au acces doar medici străini recrutaţi de către organizaţie.
"Scopul acestei săli este acela de a fi utilizată pentru transplanturi", relatează El Mundo. Conform cercetărilor, şeful băncii de organe este un medic de naţionalitate germană, care "nu părăseşte niciodată spitalul". " Nu am aflat numele său, dar locuieşte la etajul al doilea al spitalului Ibn Sina, lângă sala de operaţie", se adaugă în raportul publicat de El Mundo.
Cei sacrificaţi sunt bărbaţi cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani
În total, acoliţii aşa-zisului califat au întreprins 183 de extrageri de organe de la prizonieri, toţi supuşi mai întâi examenelor medicale detaliate în cel puţin trei spitale din Mosul. Medicii legişti însărcinaţi cu examinarea trupurile celor executaţi au numărat cel puţin 160 de corpuri cu torsul deschis. În toate cazurile, cadavrele erau ale unor bărbaţi cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani. Cei mai mulţi, aveau extraşi, de asemenea, şi ochii, dar nu pentru transplant, care nu este posibil, ci pentru a-i marca pe cei acuzaţi de spionaj.
Surse de informaţii cunoscătoare ale acestui fenomen au raportat că maşini echipate cu frigidere transportă organele. "Acestea sunt amplasate în frigidere mici şi sunt transportate în ţara vecină, Siria sau Kurdistan", explică Hashimi, subliniind că aceste afaceri profitabile ajută vistieria SI, care are nevoie de bani.
"Nici Abu Musab al-Zarqawi [fostul lider al Al Qaeda în Irak, transforamtă acum în IS] şi nici Abu Omar al-Baghdadi [succesorul său în organizaţie] nu au permis vânzarea organelor de la necredincioşi. Abu Bakr al-Baghdadi este cel care a dat ordin să se schimbe ideea", a argumentat analistul.
Fatwa relatează în detaliu procedura şi posibilele scenarii
"Viaţa şi organele apostatului nu trebuie să fie respectate şi pot fi luate fără teamă de pedeapsă. Despre organele a căror prelevare cauzează moartea captivului: nici această operaţiune nu este interzisă", se arată în Fatwa numărul 68. Fatwa care reglementează recoltarea de organe de la cei pe care jihadiştii îi numesc "necredincioşi" justifică practica, în parte, printr-o analogie cu o hotărâre anterioară care vizează canibalismul în condiţii extreme. "Un grup de clerici islamişti a permis ca un musulman să omoare un apostat în scopul de a-i mânca trupul, ceea ce face parte din dreptul (musulmanului) de a beneficia de corpul acestuia". Acest edict acoperă extragerea a tot ce este nevoie din trupul unui "necredincios".
Strategia este confirmată la televiziunea irakiană de către Abu Omar al Yazaui, fostul şef de securitate al SI, arestat acum un an şi jumătate într-o provincie siriană. "Îmi amintesc că am fost într-un spital foarte mare, condus de medici străini, inclusiv egipteni, unde se primeau cadavrele celor cărora le-au fost extrase organele pentru a-i vindeca pe luptători sau pentru a le vinde", a declarat inculpatul.
Statul Islamic o ia pe urmele Partidului Comunist Chinez
Moda furtului de organe, pentru profit, de la nevinovaţi, pare să prindă tot mai mult teren, iar ideea publicată de Fatwa clericilor IS nu este nouă din nefericire.
Cu acuzaţii similare se confruntă şi regimul comunist de la Beijing. Deşi Partidul Comunist Chinez efectua încă de la începutul anilor 1980 recoltări de organe de la deţinuţii condamnaţi la moarte, care se presupune că şi-ar dona voluntar organele înaintea executării pedepsei, amploarea şi gravitatea abuzului autorităţilor chineze au căpătat proporţii naţionale abia după 1999, când fostul lider comunist Jiang Zemin a declanşat persecuţia împotriva mişcării spirituale Falun Gong [o şcoală de qigong care cuprinde exerciţii, meditaţie şi învăţături morale ce au la bază principiile adevăr, compasiune şi toleranţă].
O investigaţie a ziarului Epoch Times de la începutul anilor 2000 a dezvăluit că regimul comunist de la Beijing a organizat o industrie macabră de furt de organe prelevate pe viu, profitând de zecile de milioane de aderenţi Falun Gong internaţi în lagăre de muncă, în urma persecuţiei declanşate împotriva grupului de liderul comunist Jiang Zemin.
Conform anchetei ziarului nostru, preluată de avocatii canadieni independenţi David Kilgour şi David Matas, care au efectuat propria lor investigaţie, regimul comunist fură sistematic, folosind forţa, organe de la deţinuţii politici aflaţi în lagăre de muncă afiliate unor spitale militare chineze. Aceştia mor în urma operaţiilor de prelevare, cadavrele lor fiind în mod uzual aruncate în cuptoare de cremare.
Industria macabră, a cărei existenţă nu a trecut neobservată de comunitatea chirurgilor de transplant, ar fi făcut 2 milioane de victime de la începutul anilor 2000 conform unei noi anchete a Organizaţiei Mondiale de Investigare a Persecuţiei Falun Gong (World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong).