Se ascute lupta de clasă din Pacific. Carter acid la adresa Chinei
alte articole
Secretarul american al Apărării Ashton Carter a identificat militarizarea chineză în Marea Chinei de Sud, precum şi participarea ţării la atacuri cibernetice, spionaj şi activităţi cu arme spaţiale, ca una dintre cele cinci ameninţări majore pe care le înfruntă Pentagonul în prezent.
Carter a precizat marţi că regiunea Asia-Pacific este “cea mai importantă regiune pentru viitorul Americii, o regiune unde China se dezvoltă”.
“Salutăm ascensiunea Chinei şi includerea ei în această arhitectură, dar nu apreciem comportamentul agresiv”, a declarat Carter într-un discurs la Commonwealth Club.
China a fost numită drept una dintre principalele 5 provocări la securitatea SUA. Celelalte sunt Rusia, Coreea de Nord, Iranul şi terorismul promovat şi răspândit de grupul jihadist Statul Islamic.
Totuşi, China a căpătat cea mai mare atenţie în remarcile secretarului, susţine Washington Free Beacon.
“Nu dorim conflicte cu niciuna dintre aceste ţări”, a precizat Carter, adăugând că SUA preferă să colaboreze cu diferite naţiuni. “Dar, de asemenea, nu putem rămâne orbi la obiectivele şi acţiunile lor clare”.
În discursul său, Carter a făcut apel ca Silicon Valley să asiste Pentagonul şi armata americană în dezvoltarea de sisteme tehnologice inovative şi de înaltă performanţă care ar putea să ajute la promovarea intereselor SUA. Un total de 71,8 miliarde de dolari vor fi cheltuiţi în următorul an pe cercetare şi dezvoltarea de noi capabilităţi.
Această sumă reprezintă dublul totalului combinat ce a fost cheltuit anul trecut de Intel, Apple şi Google pe cercetare şi dezvoltare, a mai susţinut Carter.
Fondurile vor fi cheltuite pe consolidarea securităţii împotriva atacurilor cibernetice, pe dezvoltarea de noi capabilităţi de război submarin şi pe dezvoltarea de noi rachete hipersonice care pot zbura la o viteză de 5 ori mai mare decât viteza sunetului, sau 6115 km pe oră.
Noile cercetări vor fi folosite pentru a dezvolta inteligenţa artificială, precum şi vehicule fără şoferi, arme autonome şi roboţi.
Marea Chinei de Sud
Şeful apărării americane a mai declarat că prin aceste măsuri se urmăreşte promovarea securităţii, stabilităţii şi prosperităţii în Asia faţă de agresivitatea tot mai mare a Chinei.
Aproximativ 30% din transporturile maritime comerciale ale lumii trec prin Marea Chinei de Sud în fiecare an, inclusiv bunuri şi produse către SUA în valoare totală de aproximativ 1,2 trilioane de dolari.
Ameninţările chineze la adresa liniilor maritime comerciale şi procesul de “militarizare” desfăşurat de China pe insulele din regiune, inclusiv instalarea de rachete antiaeriene şi avioane de luptă pe insule, au îngrijorat profund naţiunile învecinate.
“Aceste activităţi pot creşte riscul pentru estimări eronate sau conflicte între statele care revendică [diverse zone ale Mării Chinei de Sud]. China nu trebuie să urmărească să militarizeze Marea Chinei de Sud. Acţiunile specifice vor avea consecinţe specifice”, a declarat Carter, fără să dea detalii în privinţa consecinţelor respective.
China şi Statele Unite au fost la cuţite cu privire la intenţiile Beijingului de a controla 90% din Marea Chinei de Sud şi în legătură cu două nave de luptă americane ce au navigat la mică distanţă de insulele disputate.
Beijingul a susţinut că vizitele efectuate de navele de luptă americane USS Lassen şi USS Curtis Wilbur reprezintă “provocări militare”.
Carter a repetat afirmaţiile administraţiei SUA că apele şi spaţiul aerian fac parte din domeniul internaţional, adăugând că armata americană va “continua să zboare, să navigheze şi să opereze oriunde o permite legea internaţională, aşa cum o facem în întreaga lume deoarece domeniul maritim trebuie să rămână mereu deschis şi liber pentru toţi”.
Pentru a amplifica prezenţa militară americană în Asia, Pentagonul va cheltui 8 miliarde de dolari în următorul an pentru a dezvolta forţele submarine şi antisubmarine, inclusiv noi drone subacvatice. De asemenea, sunt adăugate noi nave de luptă de suprafaţă.
Control asupra Internetului
În plus, Carter a declarat că atât China cât şi Rusia urmăresc să impună un “control guvernamental absolut asupra Internetului” şi să promoveze politici antiaccess precum Marele Firewall al Chinei sau atacuri cibernetice finanţate de stat, inclusiv furt de proprietate intelectuală, spionaj cibernetic şi infracţiuni cibernetice.
“Săptămâna trecută, guvernul chinez a restricţionat şi mai mult companiile străine în privinţa publicării şi distribuirii de conţinut online în China şi a clarificat faptul că numai mass media de stat va vorbi despre voinţa Partidului [Comunist Chinez]”, a declarat Carter. “Am văzut faptul că Beijingul urmăreşte să rescrie regulile Internetului global, să limiteze accesul celor peste un miliard de cetăţeni chinezi la o societate deschisă”.
În plus, Beijingul cere ca toate tehnologiile noi să includă "uşi laterale", “forţând lumea să coopereze şi să inoveze în condiţiile Chinei. Acest lucru nu este corect”, a susţinut Carter.
SUA doreşte ca Internetul să rămână liber, deschis, sigur şi prosper, a notat Carter, adăugând că atât guvernul, cât şi industria privată pot lucra împreună pentru a securiza reţelele de informaţii împotriva ameninţărilor cibernetice.
Secretarul american al Apărării a evitat anumite întrebări legate de utilizarea programelor de criptare de către Apple şi legate de eforturile depuse de FBI pentru a accesa iPhone-ul unui terorist, dar a susţinut că programele de criptare sunt vitale armatei pentru a proteja avioanele de luptă şi reţelele de senzori. Criptările “ne permit să ne surprindem adversarii şi permit oamenilor noştri, care sunt trimişi în întreaga lume, să comunice în siguranţă cu familiile lor”.
Spaţiul cosmic
Spaţiul cosmic a devenit de asemenea o piaţă în dezvoltare deoarece tot mai multe companii private îşi îndreaptă atenţia şi investiţiile către lansări spaţiale, imagistică comercială şi lansări de sateliţi.
China a afectat spaţiul cosmic prin crearea a aproximativ 3.000 de bucăţi de rămăşiţe plutitoare periculoase, după testarea unei rachete antisatelit în 2007 care a distrus un satelit meteorologic.
“Credem că toate naţiunile vor beneficia de pe urma unor reguli severe privind drumul care se formează în spaţiu pe baza intereselor comerciale şi civile. Ele vor propulsa antreprenoriatul spaţial american, lucru care va contribui la securitatea naţională în mod direct şi ne va permite să facem o diferenţă între comportamentul acceptabil şi inacceptabil în spaţiu.”
China dezvoltă câteva tipuri de arme spaţiale, inclusiv rachete antisatelit lansate de la sol, lasere terestre, dispozitive pentru bruiaj electronic şi sateliţi mici capabili să atace şi să distrugă alţi sateliţi aflaţi pe orbite.