Agende neclare / Rusia doreşte un nou pact împotriva războiului chimic desfăşurat de Statul Islamic

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a cerut lansarea unor negocieri globale în vederea creării unui nou acord pentru a combate planurile Statului Islamic şi ale altor grupuri teroriste de a utiliza arme chimice
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (Captură Foto)

Rusia a declarat marţi că există o ameninţare tot mai mare din partea militanţilor Statului Islamic de a desfăşura un război chimic în Orientul Mijlociu şi a făcut apel la negocieri globale pentru un nou pact în vederea combaterii unei “realităţi dure a prezentului”.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a făcut acest apel într-un discurs la Conferinţa pentru Dezarmare din Geneva, care este susţinută de ONU. Acest forum este ineficient în prezent, deşi a încheiat un pact major în anii 1990 cu privire la interzicerea armelor chimice.

“Totuşi, încă ne confruntăm cu probleme semnificative legate, în special, de folosirea armelor chimice în scopuri teroriste”, a declarat Lavrov forumului format din 65 de state.

“Această ameninţare devine tot mai urgentă în condiţiile în care s-a dezvăluit recent că agenţii Statului Islamic şi ai altor grupuri teroriste din Siria şi Irak au folosit în mod repetat nu numai substanţe chimice industriale toxice, ci au desfăşurat un război chimic deplin”, a declarat el.

Se crede că luptătorii jihadişti ai Statului Islamic sunt responsabili pentru atacuri cu gaz muştar în Siria şi Irak în 2015, a declarat luna trecută SUA.

Un raport confidenţial al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) a concluzionat că cel puţin două persoane au fost expuse la gazul muştar în Marea, la nord de oraşul sirian Alep, în august 2015.

“Nu există nicio îndoială că terorismul chimic se dezvoltă nu sub forma unei ameninţări abstracte, ci sub forma unei realităţi grave a prezentului care ar putea şi ar trebui să fie soluţionată”, a susţinut Lavrov.

“Există un pericol tot mai mare ca astfel de crime să fie comise pe teritoriul Libiei şi Yemenului”, a adăugat oficialul rus.

Lavrov a declarat că există rapoarte privind grupuri militare care obţin acces la documentaţie ştiinţifică şi tehnică privind producerea de arme chimice, care capturează centrale chimice şi care “angajează specialişti străini pentru a ajuta la sintetizarea agenţilor chimici pentru război”.

Ministrul rus de Externe a precizat că lansarea negocierilor va revitaliza Conferinţa pentru Dezarmare, care nu a fost capabilă să încheie vreun acord pentru dezarmare începând cu ultima decadă a secolului 20. Printre membrii Conferinţei se numără şi cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU – Marea Britanie, China, Franţa, Rusia şi SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe