PSD aruncă bomba: Nu este clar dacă Iohannis poate fi şi vicepremier
alte articole
Purtătorul de cuvânt al PSD Cătălin Ivan a declarat vineri că nu este clar dacă primarul Sibiului, Klaus Iohannis, care a fost propus de liberali cu scurt timp în urmă pentru funcţia de ministru de Interne, poate fi şi vicepremier.
Liderul liberalilor, Crin Antonescu, a anunţat vineri că vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis a fost validat de conducerea partidului pentru a ocupa funcţia de ministru de Interne precum şi cea de vicepremier.
"Domnul Iohannis este un om de valoare şi poate fi un câştig pentru guvern. Sper ca dorinţa PNL de a-l numi pe domnul Iohannis şi vicepremier să nu creeze anumite probleme procedurale. Guvernul şi instituţiile guvernamentale nu au nevoie de instabilitate. Sunt sigur că vor fi găsite cele mai bune soluţii în USL pentru că acest lucru să nu se întâmple, după ce liderii vor discuta acest subiect", a precizat Cătălin Ivan, potrivit unui comunicat remis către Agerpres.
Ministrul Marilor Proiecte, pesedistul Dan Şova a precizat că "potrivit Hotărârii nr. 45/2012, Guvernul României are, în acest moment, un viceprim-ministru care are în coordonare chestiunile economice şi fiscale (care deţine şi funcţia de Ministru al finanţelor publice), unul care se ocupa de securitate naţională şi ordine publică (fără portofoliu în Guvern) şi un altul responsabil cu administraţia publică (care deţine şi funcţia de ministru al dezvoltării regionale). Domnul Johannis, nominalizat de PNL drept viceprim-ministru şi ministru al Afacerilor Interne, nu are cum, în mod concret, să fie viceprim-ministru pe probleme economice şi fiscale, această poziţie aparţinând titularului de la Finanţe. Portofoliul dânsului i-ar permite să fie vicepremier în chestiuni de siguranţa naţională şi ordine publică. Dar această poziţie este deja ocupată de către domnul Gabriel Oprea şi, în mod evident, nu poate fi pusă în discuţie poziţia domniei sale în Guvernul României".
Şova a ridicat de asemenea în discuţie şi "problema oportunităţii şi chiar a legalităţii ocupării concomitente a funcţiei de ministru şi de primar" care ar fi deţinute de Klaus Iohannis. Acesta din urmă nu s-a arătat prea dornic să renunţe "foarte uşor" la funcţia de primar al Sibiului.
"Nu sunt dispus să renunţ foarte uşor la primărie. Există antecedente (...), un fost primar general care a putut să fie în acelaşi timp şi prim-ministru şi bine a făcut", a declarat Iohannis, adăugând că va face apel la legislaţie, dacă aceasta îi va permite.
Şova a continuat: "Concluzia este una simplă: pentru a putea fi pusă în practică propunerea PNL, structura Guvernului României ar trebui să se schimbe. Executivul ar avea atunci datoria de a merge în Parlament şi de a cere un nou vot de încredere, ceea ce ar putea însă genera o nouă perioadă de instabilitate. Cei propuşi sunt oameni competenţi şi posibila cooptare a acestora în echipa guvernamentală poate fi benefică. Dar toate aceste propuneri trebuie discutate şi în cadrul USL. Deşi propunerile aparţin PNL, ultimul cuvânt îl va avea primul-ministru Victor Ponta".
Iohannis, rol central în strategia lui Antonescu
Potrivit unor surse de la vârful PNL citate de Hotnews strategia lui Crin Antonescu a fost calculată de mai multe săptămâni şi îl avea ca pion central pe Klaus Iohannis.
Nominalizarea lui Iohannis pentru ocuparea celor două funcţii este o mutare care îi oferă PSD doar două opţiuni: fie îl acceptă, şi atunci va avea un competitor cu o imagine excelentă în centrul Guvernului, fie îl respinge ceea ce îl va transforma într-o victimă pe şi îi va da muniţie electorală lui Antonescu, care este aflat în scădere de popularitate.
"În partid se ştia de posibilitatea nominalizării lui Klaus Iohannis, însă s-a scurs intenţionat în presă informaţia privind numirea lui Sorin Frunzaverde. Strategia a fost de a ţine presa ocupată cu un ţintă falsă şi a nu fi timp de presiuni asupra lui Iohannis", au declarat sursele citate.
Totodată, Iohannis este un om de încredere al lui Crin Antonescu şi introducerea acestuia în Guvernul Ponta va consolida poziţia liberalilor şi le va reprezenta cu adevărat interesele, spre deosebire de Daniel Chiţoiu care a fost apropiat de premierul Ponta. Iar în cazul în care Antonescu va continua să scadă în sondaje, Iohannis ar putea fi varianta de a prelua stafeta de candidat la prezidenţiale.
"Cu imaginea sa, Iohannis este varianta de rezervă a partidului, în cazul în care Antonescu merge la Cotroceni, acesta va prelua şefia PNL. Oricum ar fi, nominalizarea lui Iohannis încurcă rău planurile lui Victor Ponta şi ale PSD-ului. Acum, Ponta are de luptat cu doi posibili candidaţi la prezidenţiale şi ambii trebuie decredibilizaţi. Iohannis creşte şansele PNL-ului de a ajunge la Cotroceni", au explicat sursele citate.