Iohannis despre electoRata lui Chiţoiu şi Ponta: Nu este o măsură liberală
alte articole
Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, l-a criticat pe vicepremierul Daniel Chiţoiu pentru faptul că a propus FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene înjumătăţirea ratelor la credite pentru cei cu venituri sub 1.600 lei, susţinând că această măsură nu a fost discutată în partid şi "nu este liberală".
Reproşurile lui Iohannis vin cu două zile înainte de întâlnirea Delegaţiei Permanente a partidului, unde se va analiza activitatea miniştrilor PNL, pe lista de remanieri fiind şi ministrul de Finanţe, vicepremierul Daniel Chiţoiu.
"Pentru că cei care-şi plătesc impozitele vor întreba: eu cu ce am greşit ca să îmi plătesc impozitele şi ratele la timp, eu de ce nu beneficiez? Nu e o măsură liberală. Voi pune şi eu întrebarea în partid: cum s-a ajuns la această înţelegere cu FMI, dacă noi nu am discutat-o", a declarat Iohannis la TVR.
Cu o zi înaintea acestei declaraţii a lui Iohannis, ministrul de Finanţe Daniel Chiţoiu a menţionat că ministerul pe care îl conduce a propus această măsură fiscală:
"Este o măsură discutată între Ministerul de Finanţe şi BNR pentru că ne trebuie o măsură de stimulare a consumului intern, a cererii interne. Ştim foarte bine că şi anul trecut, cererea internă, consumul intern a fost la un nivel scăzut şi a trebuit să găsim o soluţie de stimulare a consumului intern. Mai mult decât atât, această măsură are şi rolul de a îmbunătăţi nivelul creditelor neperformante la toate băncile, pentru că e mai bine să amâne o rată la credit, decât să treacă creditul la credite neperformante şi să constituie provizioane şi să îşi reducă profiturile. Pe noi ne interesează ca prin această măsură să ajutăm atât persoanele fizice, fie ei salariaţi sau pensionari, să poată să îşi achite ratele şi să nu intre în categoria creditelor neperformante şi să înceapă executarea bancară asupra garanţiilor pe care le-au pus pentru aceste credite, şi mai mult decât atât ne interesează ca nici unităţile bancare să nu înregistreze pierderi ca anul trecut, ci să realizeze profituri, astfel încât să putem să avem şi un plus de resurse băneşti de circa 4 miliarde de lei în economie".