UPDATE - ANI: Klaus Johannis se află într-un nou conflict de interese
alte articole
UPDATE - Primarul municipiului Sibiu, prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Johannis, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, referitor la acuzaţiile pe care i le aduce Agenţia Naţională de Integritate (ANI), că nu există niciun conflict de interese şi consideră că ANI a făcut o interpretare excesivă a legislaţiei.
"Nu e niciun conflict de interese, după legea din această republică. Nu mă surprinde. Este o interpretare excesivă a legislaţiei. Sigur că am fost preşedinte al Forumului (Democrat al Germanilor din România - n.r.), dar nu am fost nici măcar reprezentant în AGA (Adunarea Generală a Acţionarilor -n.r.) la Societatea Honterus, nici membru în AGA şi ca şi preşedinte al Forumului am avut cu totul alte atribuţii, decât de a mă ocupa de Honterus. Iar ca şi primar, am semnat actele, evident, în baza unor documente care au rezultat din licitaţii publice. Deci, nu poate să fie...", a declarat primarul Sibiului.
În opinia edilului, ANI nici nu ar fi avut cum să-l acuze de conflict de interese în legătură cu activitatea Tipografiei Honterus având în vedere că speţa respectivă nu ar fi prevăzută în Legea ANI.
"Ca să nu vorbim că Legea ANI nici nu prevede această speţă, ea este prevăzută în altă legislaţie şi conflictul de interese ar fi putut să apară în măsura în care aş fi putut să am un beneficiu din acest contract. Ori, nici nu poate fi vorba de aşa ceva, fiindcă nu am fost în niciun fel implicat în activitatea Societăţii Honterus. Deci, o nouă speţă discutabilă", a susţinut Johannis.
"Sunt în perfectă legalitate. Vă daţi seama că eu am discutat cu juriştii înainte să mergem pe varianta Tipografiei Honterus şi am constatat că nu este niciun fel de conflict de interese", a adăugata acesta.
Johannis nu este la primul său contact cu ANI, cu care a avut două procese - primul l-a pierdut, iar al doilea este încă în desfăşurare. Acesta a subliniat că nu se simte hărţuit, dar în opinia sa ANI dă dovadă de "exces de zel" în cazul său.
***
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat joi într-un comunicat de presă că primarul Sibiului, Klaus Johannis, s-a aflat în conflict de interese, pentru că acesta a semnat, în 2010, un contract de prestări servicii între Primărie şi o societate comercială deţinută de Forumul Democrat al Germanilor din România, la conducerea căruia se afla tot el. ANI a informat că a fost sesizat Parchetul privind această situaţie.
”ANI a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală de către Klaus Johannis (Primarul Municipiului Sibiu), întrucât acesta a semnat, la data de 23 decembrie 2010, un contract de prestări servicii încheiat între Primăria Municipiului Sibiu şi S.C. Tipografia Honterus S.R.L., societate comercială deţinută de Forumul Democrat al Germanilor din România (F.D.G.R.). Johannis a deţinut funcţia de Preşedinte al F.D.G.R. în perioada 2002 – 2013”, reiese din comunicatul remis de ANI.
Obiectul contractului semnat cu încălcarea regimului juridic al conflictului de interese administrativ şi penal de către Johannis constituie servicii de informare şi publicitate în vederea implementării Proiectului finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Programul Operaţional: Creşterea Competitivităţii Economice 2007 – 2013 (POS CCE), Axa Prioritară 3 „Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) pentru sectoarele privat şi public”.
De asemenea, edilul a aprobat, în perioada ianuarie – iunie 2011, un număr de trei facturi fiscale în vederea efectuării plăţilor către prestator (S.C. Tipografia Honterus S.R.L.).
Astfel, Klaus Johannis nu a respectat dispoziţiile din legea privind Statutul aleşilor locali, potrivit cărora „Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: […] b) orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia […] f) o asociaţie sau fundaţie din care fac parte”. Primarul Municipiului Sibiu a încălcat şi dispoziţiile art.2531 din Codul Penal al României, potrivit cărora „Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material [...] pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.
Având în vedere cele de mai sus, ”s-a dispus sesizarea Parchetului cu privire la posibila săvârşire de către Johannis a infracţiunii de conflict de interese, anunţă instituţia. Klaus Johannis a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare”, precizează ANI, adăugând că „persoana […] faţă de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Contractul semnat de Klaus Johannis are o valoare de 9.900 de lei.
Klaus Johannis, cercetat şi pentru incompatibilitate
Un număr de 19 aleşi locali din judeţul Sibiu, printre care şi primarul Sibiului, Klaus Johannis, au fost declaraţi incompatibili în urmă cu câteva luni, în aprilie 2013, pe motiv ca au reprezentat primăriile în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a societăţii Apă-Canal, în condiţiile în care legea interzice edililor statutul de membri în AGA societăţilor de interes local.
Compania Apă-Canal nu este însă de interes local, ci este o societate de interes regional, care a fost desemnată operator regional al serviciilor de apă şi canal pentru câteva zeci de localităţi din judeţele Sibiu şi Braşov.
Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a înaintat o cerere de suspendare a raportului de evaluare al ANI dar aceasta a fost respinsă miercuri de Curtea de Apel Alba Iulia, iar procesul, în care edilul a solicitat şi anularea actului, va avea un nou termen în septembrie.
”Mi s-ar părea de-a dreptul absurd ca într-un operator regional precum Apă-Canal care gestionează două probleme vitale – apa potabilă şi canalizarea – şi unde municipiul Sibiu este reprezentat într-o proporţie mare să meargă un om de paie. Nu vreau să meargă acolo nu ca să fac eu cine ştie ce şmecherii, ci ca să fiu sigur că interesul municipiului Sibiu este bine reprezentat şi cu o voce care se aude. Dacă ar fi din interpretarea ANI, care nu pricepe nimic din administraţia locală, ar trebui să meargă acolo un om de paie. Adică eu, nu, viceprimarii, nu, consilierii locali, nu, să trimit pe cineva. Ok, aş putea, doar că atunci nu ştiu cum s-ar desfăşura acele şedinţe AGA. Fiindcă acel cineva nu are nici greutatea implicării pe care am avea-o noi, nici nu cunoaşte problemele pe care, de exemplu eu le cunosc foarte – foarte detaliat şi nu cred că s-ar face un lucru bun”, a precizat Klaus Johannis.