Prună: Privilegiile date magistraţilor de cei mândri că sunt români îi vor lăsa pe cetăţeni desculţi

Ministerul Justiţiei, Raluca Prună, şi-ar fi dorit ca "Memorandumul privind justiţia", adoptat recent de mai multe instanţe şi parchete din ţară, să vorbească şi despre efectele discreţionare ale legii penale - imunităţi şi ridicarea lor diferită în cazuri similare.
Raluca Prună
Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Aflată în centrul protestelor din magistratură şi ţinta mai multor atacuri şi nemulţumiri, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a decis să adreseze "câteva cuvinte" pe această temă. "Nu e limba 'tehnocrată' cea în care scriu, ci a responsabilităţii, plus a bunului simţ (common sense) şi a unei expertize în materie pe care nu o împart cu nici un politician vocal de azi", a subliniat demnitarul.

O serie de instanţe şi parchete din ţară au adoptat recent un "Memorandum privind justiţia", în care, potrivit magistraţilor, se expun problemele din sistemul judiciar şi se solicită implementarea unui set de măsuri care să conducă la o "justiţie eficientă, modernă şi de calitate".

"Memorandumul este în genere o repetiţie a unor probleme recurente. De 20 ani încoace: în 2000 eram aproape singură când mă ocupam de subiect. Mă bucur că acum avem un număr oarecum decent de magistraţi tăcuţi atunci... Vremuri grele până în 2004, nu pentru orice... Salarii nedemne azi? Poate că da. Dacă ne raportăm în mod absolut la state membre de top. Irlanda e exemplul preferat. Discutabile salarii sub aspectul raportării la medici, profesori sau cele mai multe funcţii de top din aparatul administrativ central. De aproximativ 1 la 6, alături de Bielorusia şi Rusia (apud CEDO). În Irlanda suntem la 1 la 2.

Aş fi dorit să se fi vorbit transparent în Memorandum despre venituri salariale: care includ pentru toată magistratura şi grefieri chirii sine die (600 euro lunar în Bucureşti, de exemplu). Chiar şi pentru magistraţi pensionari acum trecuţi în avocatură - never mind venitul din avocatură. Sau despre pensii de 1 miliard de lei vechi pe lună, pe o scăpare a legii. Sau despre diurna de 2% pe zi pentru toţi cei detaşaţi din altă localitate (inclusiv membrii CSM).

Toate acestea sunt posibile pe temeiul forţării unor legi neriguros redactate. Care nu sunt impecabile, recunosc. Vezi toate guvernele până la acesta. Aş mai fi visat ca memorandumul să vorbească despre efectele discreţionare ale legii penale - imunităţi şi ridicarea lor diferită în cazuri similare, pe limba celor necomplicaţi. Descumpănitor, pentru cetăţeni...", a scris Raluca Prună, miercuri, pe contul său de Facebook.

Între timp, ministrul a primit o serie de sugestii. "De la topul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM): să tai chiriile şi să dau salarii mai mari. Nu am acceptat acest troc, care ar scoate cu mâna executivului acesta, grandoarea fiscal inconştientă şi nesustenabilă a predecesorilor, cu mentalităţi nealterate de infuzii occidentale la care ne place să ne raportăm. Când şi dacă ne convine."

"Aş putea discuta tăierea chiriilor numai dacă CSM se pronunţă prin vot covârşitor, exact ca pe aplicarea OUG 20 pe lipsa de oportunitate a menţinerii chiriei sine die. La magistraţi şi grefieri - în cuantum identic. Privilegii date prin lege, nu a guvernului tehnocrat, ci a celor mai mândri că sunt români şi care - în acest ritm, îi vor lăsa pe români desculţi şi fără pensii cât de curând", a adăugat demnitarul.

Ce e de făcut? Raluca Prună este invitată vineri de CSM la o discuţie cu magistraţi unde va explica în detaliu care e viziunea sustenabilă a Ministerului Justiţiei - "nepopulistă şi realistă".

"În rest înţeleg fervoarea candidaţilor la CSM, cu atât mai vocali, cu cât sunt lideri de asociaţii şi candidaţi la CSM. Aş mai aştepta ca sutele de magistraţi care mi-au scris în bilateral să facă public pasul înainte. Istoria care s-a scris fără voi şi pentru voi în 2004 nu se mai poate repeta", a concluzionat ministrul Justiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne