Cioloş: România recunoaşte "pe deplin responsabilitatea comună" pentru gestionarea afluxului mare de refugiaţi
alte articole
România recunoaşte "pe deplin responsabilitatea comună" pentru gestionarea afluxului mare de refugiaţi, a declarat, marţi, premierul Dacian Cioloş la summitul ONU organizat la New York, relatează Agerpres.
"România recunoaşte pe deplin responsabilitatea comună de a gestiona afluxul mare de refugiaţi. Există diverse posibilităţi, resurse şi politici pentru a răspunde acestei provocări, precum există şi diferite forme de a contribui la eforturile comune ale comunităţii internaţionale", a declarat Cioloş.
Premierul a mai precizat că, în acest context, România şi-a crescut treptat contribuţia pe mai multe planuri în domeniul umanitar, atât ca donator, cât şi ca ţară de relocare.
"Prin eforturile sale, România a căutat să atenueze presiunea umanitară prin furnizarea de contribuţii financiare pentru organizaţiile umanitare internaţionale, cum ar fi: Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC), Agenţia ONU de Ajutorare a Palestinienilor Refugiaţi din Orientul Apropiat (UNRWA) şi Programul alimentar mondial."
Prim-ministrul a reamintit că România a acordat ajutor umanitar bilateral Turciei, Iordaniei, Libanului, Irakului şi Afganistanului şi că a oferit refugiaţilor "adăpost temporar" în Centrul de Tranzit de Urgenţă situat la Timişoara, facilitate care de la înfiinţare şi până în prezent a oferit asistenţă pentru mai mult de 2.000 de refugiaţi.
Nu în ultimul rând, Cioloş a menţionat şi faptul că luna trecută Guvernul a trimis Parlamentului un nou proiect de lege al cărei scop este să creeze un nou cadru de cooperare pentru dezvoltare şi ajutor umanitar, "îmbinând în mod inovator umanitarul, dezvoltarea şi instrumentele financiare", adăugând că procesul de revizuire a politicilor relevante în România se bazează pe convingerea că cel mai eficient mod de a face faţă crizei refugiaţilor este acela de a aborda cauzele sale principale şi pentru a sprijini ţările de origine ale refugiaţilor şi ţările de tranzit.
"În calitate de stat membru al Uniunii Europene, România a sprijinit răspunsul coordonat al Uniunii, de a participa la procesul de transfer şi de realocare pe baza de voluntariat", a susţinut Cioloş.