MAI, pentru unii mumă, pentru alţii "ciumă"? Disponibilizaţii din 2011 acuză discriminări (Video)

Trimişi pe drumuri în 2011, după un protest anti-Băsescu, disponibilizaţii MAI încearcă de ani de zile să se întoarcă în sistem. Oamenii se izbesc însă, invariabil, de piedici, în pofida faptului că Ministerul este în mare criză de personal şcolarizat şi calificat.
Protest al foştilor angajaţi MAI disponibilizaţi în 2011, 18 mai 2015.
Protest al foştilor angajaţi MAI disponibilizaţi în 2011, 18 mai 2015. (Eugen Horoiu)
Se încarcă player-ul...

Trimişi în civilie de Ministerul Afacerilor Interne, în 2011, după celebrul protest "Ieşi afară, javră ordinară", de la Cotroceni, o mână de disponibilizaţi au bătut, marţi - nici ei nu-şi mai amintesc pentru a câta oară - drumul către Minister, în speranţa că odată cu scoaterea la concurs a peste 5000 de posturi în structurile instituţiei, li va da şi lor şansa să revină în sistem.

Primiţi în audienţă de secretarul de stat Ioan Buda, disponibilizaţii au aflat, însă, că din cele peste 5400 de posturi pe care Ministerul a anunţat că le va scoate la concurs, lor li se vor aloca doar 50 de posturi la jandarmi şi 6 (!) la Poliţia de Frontieră, număr evident insuficient faţă de câte persoane au fost trimise pe drumuri, în 2011, fără a fi recalificate şi fără a primi salarii compensatorii.

"Am fost primiţi de dl secretar de stat Dl Buda. Singurul lucru pe care l-am rezolvat - ca să zic aşa, că eu nu consider rezolvat - e că ni s-au promis 50 de posturi la jandarmi, pe rechemare, şi 6 posturi pe încadrare la Poliţia de Frontieră", a declarat, pentru Epoch Times, Cristian Negruţ, lider onorific al disponibilizaţilor din 2011.

"Am întrebat unde vor fi cele 50 de posturi şi ne-au întrebat: "da' ce, vreţi să vi le aduc în poartă?", s-a plâns Negruţ, în opinia căruia posturile care li se oferă sunt extrem de puţine iar cifrele au fost aruncate pentru ca Ministerul să scape de ei, aşa cum s-a făcut şi în primăvara/vara lui 2016, când MAI a făcut angajări. La momentul respectiv, teoretic, disponibilizaţilor li s-au pus la dispoziţie circa 1100 de posturi. După ce au cheltuit însă sume prohibitive pentru mulţi dintre ei pentru a-şi face analizele, oamenii s-au trezit declaraţi inapţi pe capete. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici, aici şi aici

"Vom vedea cum putem face să discutăm cu dl Tudorache sau chiar cu dl Cioloş!", a concluzionat Negruţ, nemulţumit de rezultatul întrevederii de la Ministerul de Interne.

Context

Reamintim că MAI, care are un deficit de personal de aproximativ 17.500 de funcţii, a anunţat recent că va demara procedurile de scoatere la concurs a 5.416 posturi, din care 2.853 în cadrul Poliţiei Române, iar restul la Jandarmeria Română, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Imigrări, precum şi în alte structuri MAI. Din totalul de posturi scoase la concurs, 1.029 sunt destinate ofiţerilor şi 4.387 agenţilor/subofiţerilor. Alte 1.396 funcţii sunt destinate încadrării de specialişti a căror pregătire de bază nu poate fi asigurată de către şcolile MAI.

"Încă din luna ianuarie a acestui an, MAI a demarat un Program de reducere a deficitului de personal, aceasta fiind a patra etapă de angajări şi cea mai importantă din punctul de vedere al numărului de posturi scoase la concurs.

Până în prezent au avut loc concursuri pentru trecerea din corpul agenţilor în corpul ofiţerilor, angajarea din sursă externă ori reîncadrarea sau rechemarea în activitate a personalului disponibilizat în anii trecuţi şi, respectiv, încadrarea absolvenţilor şcolilor MAI - promoţia 2016", a anunţat MAI.

Problema care se ridică, însă, potrivit disponibilizaţilor din 2011, este că, în mod paradoxal, MAI-ul nu s-a arătat deloc dornic să reangajeze oamenii disponibilizaţi în 2011, oameni şcoliţi, calificaţi, pentru a căror pregătire statul nu ar mai trebui să cheltuie nici un ban de la buget.

Astfel, în mai/iunie anul trecut, MAI a scos la concurs 3000 de posturi, din care disponibilizaţilor le-a rezervat 1107 posturi. Disponibilizaţii care s-au înscris în concurs susţin însă că au fost declaraţi inapţi pentru probleme minore, precum chelie sau bătături în palmă, că la testul psihologic au fost trântiţi pe capete iar probele sportive au fost stabilite discriminatoriu. De exemplu, cei angajaţi la Poliţie din surse externe au dat 2 probe sportive, disponibilizaţii au dat 4. La momentul respectiv, oamenii au acuzat că au fost "trântiţi" pentru că sunt consideraţi incomozi pe motiv că au acţionat MAI-ul în judecată pentru modul abuziv în care au fost scoşi din structuri.

Discriminarea continuă, acuză Negruţ, inclusiv acum, deşi conducerea Ministerului s-a schimbat.

"Problema este în modul următor, sunt câteva funcţii de ofiţer din cele 1029 şi câteva funcţii de agenţi de poliţie care sunt pentru rechemare, conform legii 360, Statutul Poliţistului. Pentru jandarmerie şi ISU, nu s-a scos nimic pe rechemare, pe legea 80 - Statutul cadrelor militare. Mie mi se pare o discriminare, dacă scoatem pentru unii şi nu scoatem pentru ceilalţi, mi se pare că nu e omeneşte. Nu e normal, scoţi pentru ofiţeri, scoate şi pentru subofiţeri, dar pentru toţi subofiţerii!", a declarat Negruţ înainte de a intra la întrevederea de la Minister.

Întrebat cum îşi explică ceea ce se întâmplă, Negruţ a răspuns: "Dumnealor (poliţiştii n.r.) au sindicate, sindicatele au dezbătut situaţia asta şi sindicatele au propus, dar nu s-au mai gândit la noi, pentru că pe noi nu ne reprezintă nimeni din punct de vedere juridic. Dacă nu suntem constituiţi în sindicat, asociaţie etc., dumnealor consideră că suntem ai nimănui şi nu doresc să ne reîntoarcem în sistem. Motivul nu îl cunosc. Ar fi unul pe care îl bănuiesc, faptul că noi am mers pe instanţe cu tot felul de procese (în care atacă modul cum au fost disponibilizaţi n.r.), civile, penale şi nu le-a convenit!"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne