Prună acuză "tirania parlamentară" după votul pentru dezincriminarea conflictului de interese

Ministrul Justiţiei critică dezincriminarea conflictului de interese pentru parlamentarii ce şi-au angajat rudele la cabinete, acuzând că Guvernul nu a fost consultat iar reprezentantului nu i s-a dat cuvântul în Parlament.
Raluca Prună
Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a criticat în termeni duri, pe contul său de Facebook, votul pe care l-au dat aleşii ţării legii vizând discriminarea conflictului de interese pentru parlamentari, catalogând ceea ce s-a întâmplat drept "o tiranie parlamentară."

De asemenea, ministrul dezavuează şi limitarea domeniilor în care Guvernul poate da ordonanţe pe perioada verii, acuzând că astfel problema statutului personalului din sistemul de probaţiune, a cărei nerezolvare ar putea antrena penalităţi uriaşe pentru statul român, nu va putea fi soluţionată operativ.

"Regret votul de azi de dezincriminare a conflictului de interese pentru parlamentari. Nu intru aici în discuţii de text. Astfel de discuţii, în mod regretabil, nu au avut loc nici în Parlament, unde reprezentantului Guvernului nu i s-a dat cuvântul. Deja vu?

Am fost nu demult somată să spun ce înţeleg prin restauraţie. Exact asta. Mai înţeleg, parafrazând, o tiranie parlamentară. În anticiparea întrebărilor, răspund: Cred în parlamentarism, În cel responsabil, în slujba cetăţii.

Regret că din legea privind abilitarea guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare a fost eliminat Statutul personalului din sistemul de probaţiune. Asta în contextul în care acest statut e o restantă din 2013, există la nivel declarativ consens politic pentru îmbunatăţirea situaţiei din penitenciare şi pentru consolidarea probaţiunii ca soluţie, iar România riscă din 2012 o hotărâre pilot a CEDO care constă printre altele în acordarea de despăgubiri estimate la aprox 100 milioane euro anual. Ministerul Justiţiei va deschide o dezbatere cu privire la impactul unei asemenea hotărâri CEDO. Pentru că societatea trebuie să ştie ce au putut şi nu au făcut guvernanţii ei.

Nu regret avalanşa de calomnii previzibile. Mai ales dacă vin din partea celor care au condus guverne şi au lăsat numai restanţe.", scrie Raluca Prună.

Reamintim că plenul reunit al celor două Camere a adoptat miercuri, cu 306 voturi "pentru" şi o singură abţinere, o iniţiativă legislativă de interpretare a Statutului care prevede că aleşii care şi-au angajat rudele la cabinetul parlamentar înainte de 21 august 2013, nu pot fi acuzaţi de conflict de interese.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne