Iohannis: Nevinovăţia cuiva se stabileşte în faţa instanţei, nu prin vot în plen

După cinci săptămâni de tergiversări, solicitarea DNA de urmărire penală a fostului ministru PSD de Externe, Titus Corlăţean, în dosarul Diaspora, a fost respinsă de Senat, lucru pe care preşedintele Klaus Iohannis îl găseşte drept inacceptabil.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat maţi, pe contul său de Facebook, după ce senatorii au respins cererea de ridicare a imunităţii fostului ministru Titus Corlăţean, acuzat de abuz în serviciu în legătură cu organizarea alegerilor prezidenţiale în Diaspora.

"Votul dat astăzi în Senat reprezintă un semnal negativ pe care Parlamentul îl dă, din nou, prin blocarea urmăririi penale a unui parlamentar.

Obstrucţionarea Justiţiei nu poate fi acceptabilă într-o ţară în care respectarea statului de drept trebuie să fie o prioritate. Vinovăţia sau nevinovăţia cuiva se stabileşte în faţa unui judecător, nu prin vot în plen", a scris Iohannis.

Titus Corlăţean a scăpat de urmărirea penală în urma votului din Senat. Din 162 de senatori prezenţi la şedinţa în care s-a votat cererea DNA, 92 de voturi au fost împotriva urmăririi penale a colegului lor, 26 dintre voturi au fost pentru, neexistând abţineri sau voturi anulate.

Reamintim că în dosarul Diaspora au fost audiaţi, conform şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, ambasadori, şefi ai misiunilor diplomatice, precum şi diplomaţi de rang înalt din cadrul MAE.

Potrivit procurorilor DNA, Titus Corlăţean, actualmente senator în Parlamentul României, la data faptelor ministru al Afacerilor Externe, este acuzat de abuz în serviciu, cu obţinerea de foloase necuvenite pentru altul şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale.

DNA arată că, în contextul organizării alegerilor prezidenţiale din anul 2014, în calitate de ministru al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, prin încălcarea procedurilor legale şi prin acte de dispoziţie, a organizat discreţionar secţiile de votare din străinătate, obţinând astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus (Victor Ponta n.r.) şi susţinut de partidul din care făcea şi el parte (PSD).