Raluca Prună: Recuperarea prejudiciilor descurajează mai ales "gulerele albe". ANAF nu îşi face treaba

Recuperarea prejudiciilor are un efect disuasiv mult mai mare în materia infracţionalităţii "gulerelor albe", este de părere ministrul Justiţiei, Raluca Prună.
Raluca Prună
Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Recuperarea prejudiciilor din dosare este importantă pentru a da înapoi societăţii banii furaţi şi îi descurajează mai ales pe infractorii din categoria "gulerelor albe", a declarat luni seară, la Realitatea Tv, ministrul Justiţiei, Raluca Prună.

"Mai cred, şi este e o credinţă care se bazează pe studii de specialitate (...), că această confiscare a averii are un caracter disuasiv mult mai puternic decât faptul că te duci un an, doi în penitenciar şi eventual apoi rămâi cu produsul infracţiunii. Şi în această materie Europa ne dă răspunsul. S-a adoptat o decizie acum aproape doi ani, a confiscării extinse, care are un termen de transpunere octombrie 2016.

Este foarte important să recuperăm prejudiciile, cred că asta îi descurajează mai mult, mai ales, pe gulerele albe. Important e să le iei banii înapoi, banii care sunt furaţi societăţii, şi important e ca finalmente să dai societăţii înapoi ceea ce i s-a furat", a declarat Raluca Prună, citată de Agerpres.

ANAF nu îşi face treaba şi recuperează doar 8% din prejudiciile provenite din infracţiuni, în ciuda faptului că există hotărâri definitive în acest sens.

"Nu e un secret pentru nimeni că noi suntem la în jur de 8% recuperare a prejudiciilor din dosarele în care avem o hotărâre definitivă. Acest lucru este deficitar. Nu este Ministerul Justiţiei cel care este competent în această materie. Agenţia aceasta — ANABI, de administrare a bunurilor sechestrate, are rol numai de a sechestra. În clipa în care se încheie procesul penal prin pronunţarea unei hotărâri definitive, rolul ANABI încetează şi intervine rolul ANAF, care are o direcţie specializată", a explicat Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei susţine că lucrează împreună cu Ministerul Finanţelor Publice şi cu ANAF, pentru a avansa în domeniul recuperării prejudiciilor.