Ministrul Culturii vrea teatru, nu prevenţie pentru HIV

Daniel C. Barbu, ministrul Culturii
Daniel C. Barbu, ministrul Culturii (Epoch Times România)

Ministrul Culturii Daniel Barbu a făcut duminică la Craiova o declaraţie care a lăsat auditoriul stupefiat. Ministrul a afirmat că în România se alocă prea multi bani pentru Programul Naţional de Prevenire şi Control HIV/SIDA, mai exact cam jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. "Nu suntem în Africa de Sud" s-a declarat revoltat ministrul, arătând că în România s-ar putea face mai multe festivaluri "dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate", informează gazeta de sud.

Ministrul Barbu le-a povestit duminică oamenilor de cultură craioveni că a fost " cu adevarat cutremurat" la dezbaterea bugetului pe 2014, aflând câţi bani se vor aloca pentru prevenirea şi controlul HIV, gândindu-se câte festivaluri Shakespere s-ar putea organiza cu aceşti bani.

"La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevărat următorul lucru. Credeţi-mă, nu vreau să par cinic în faţa dumneavoastră, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetăţeni ai noştri. Bugetul, programul naţional pentru prevenirea şi tratarea HIV/SIDA este jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii şi programul naţional de combatere şi tratament HIV/SIDA. Jumătate. Unu la doi. După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetăţeni afectaţi de acest hidos flagel al epocii noastre. Nu înţeleg, eu personal. Am fost cutremurat când mi-am dat seama câte Festivaluri «Shakespeare» sau cât de amplu am putea face evenimentul, Festivalul «Shakespeare» de la Craiova, dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate", a declarat ministrul Barbu, citat de gds.ro

Reacţii la declaraţiile lui Barbu

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) se autosesizează în legătură cu declaraţiile ministrului Culturii Daniel Barbu privind banii alocaţi pentru programul naţional de prevenire şi combatere a infectării cu HIV, a declarat pentru Mediafax preşedintele instituţiei, Csaba Asztalos.

Într-o şedinţă viitoare a Colegiului director, CNCD va analiza declaraţiile lui Barbu sub aspectul discriminării şi încălcării demnităţii persoanelor infectate cu HIV, a mai spus Asztalos.

Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, i-a cerut lui Daniel Barbu, printr-un comunicat de presă, să-şi ceară scuze public celor peste 12.000 de bolnavi HIV/SIDA. UNOPA solicită şi prim-ministrului Victor Ponta, dar şi ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, să exprime public poziţia guvernului faţă de cele declarate de domnul Daniel Barbu.

Preşedintele Traian Băsescu crede că Barbu greşeşte. România are 12.000. de bolnavi care au nevoie de tratament

"Ce poţi să spui când un demnitar al statului face o asemenea declaraţie, când România are 12.000 de bolnavi. Cred că este o declaraţie greşită. În toate ţările civilizate şi în Africa înapoiată, este o prioritate prevenirea HIV şi chestiunea umanitară pentru fiecare om în parte.", a declarat Băsescu luni.

Ministrul Daniel Barbu despre el însuşi:

Luni, după ce declaraţiile sale au fost preluate în presa centrală, Daniel Barbu şi-a cerut scuze public în cadrul unei interveniţii telefonice la Digi 24. Desigur, declaraţia sa a fost "scoasă din context", contextul fiind că el explica unor oameni de cultură unde se duc banii pentru cultură, iar ministrul a declarat că regretă dacă vorbele sale au lezat pe cineva.

"Am spus doar că Programul de prevenire şi tratament HIV/SIDA are o suma care e jumătate din toate programele Ministerului Culturii. Explicam unui public de oameni de cultură care mă întrebau despre finanţarea unor programe culturale. Regret profund dacă această declaraţie scoasă din context a lezat sensibilitatea cuiva, nu asta a fost intenţia mea", a spus Daniel Barbu, prin telefon, la digi24.

Barbu a adăugat că nu a spus că Programul HIV/SIDA primeşte prea mulţi bani.

Reamintim că Ministrul Barbu s-a remarcat în ultimul timp prin numeroase declaraţii "stranii" pentru un demnitar. Astfel, el i-a catalogat pe manifestanţii anti Roşia Montană "neolegionari", "extremişti" etc., asta în timp ce lumea vuia despre jenanta participare a României la celebrul târg de carte de la Frankfurt, unde ţara noastră s-a prezentat cu un stand sărăcăcios şi mizer. Ministrul nu ştia nimic despre târgul de la Frankfurt, fiind ocupat să dea declaraţii în presă şi la poliţie despre "neolegionarii" care au "vandalizat" maşina dumnealui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne