Proteste la Băile Felix împotriva exploatării gazelor de şist
alte articole
Deja ne-am obişnuit de ceva vreme ca weekendul în România să fie însoţit de proteste. Un miting de protest se anunţă sâmbătă în Sînmartin. Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că Guvernul a dat undă verde extragerii resurselor naturale din zona Băilor Felix.
Potrivit unei hotărâri publicate în luna noiembrie, Guvernul Ponta a aprobat acordul de concesiune pentru explorarea, exploatarea şi dezvoltarea gazelor de şist în zona Băile Felix.
„Considerăm inadmisibil ca activităţi de explorare/exploatare a gazelor de şist să fie permise în localitatea şi staţiunea balneo-climatică Băile Felix din judeţul Bihor, cea mai mare staţiune balneară cu regim permanent din România”, au declarat protestatarii pe Facebook.
Autorităţile locale sunt totuşi determinate să ia atitudine pentru a salva Băile Felix. Consiliul local din Sînmartin, judeţul Bihor, comuna care este responsabilă de administrarea Băilor Felix, a decis recent să organizeze un referendum pe tema explorării şi a exploatării gazelor de şist din zonă. Acesta va avea loc la 26 ianuarie.
Poziţia majorităţii localnicilor este deja ştiută. Localnicii s-au exprimat deja anterior temerea că aceste activităţii ar distruge tot ceea ce ţine de turismul viu în această regiune - vestigiile istorice, apele, peisajele şi liniştea.
Prefectura a atacat, însă, decizia în instanţă.
"Hotărârea va fi atacată luni dimineaţă (16 decembrie - n.r.) datorită faptului că această hotărâre excede caracterul patrimonial al comunei Sînmartin. Resursele subsolului sunt resurse naţionale şi nu decide nicio comunitate locală asupra lor. Instituţia Prefectului veghează la respectarea legii. Referendumul ar putea fi interpretat dacă respectăm sau nu Constituţia", a declarat prefectul Claudiu Pop, citat de Realitatea.
Acordul petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul 3 Băile Felix, aprobat prin hotărâre de Guvern, a fost încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi East West Petroleum Corp, o companie canadiană cu operaţiuni în Statele Unite ale Americii, India, Noua Zeelandă şi Maroc. Anexa, respectiv condiţiile concrete în care este permisă explorarea-dezvoltarea-exploatarea gazelor de şist nu se publică, fiind clasificată „potrivit legii”.
"Acest Guvern trebuie să fie autist" dacă distruge o asemenea "gură de rai", permiţând exploatarea gazelor de şist, a declarat realizatoarea TV Lavinia Şandru. În opinia ei, explorarea hidraulică este o metodă care nu ar trebui folosită decât "în deşert, sau Siberia", nu în zone unde trăiesc oameni, şi cu atât mai puţin într-o staţiune turistică de interes naţional, care trăieşte de pe urmele apelor din subsolul ei.
Lavinia Şandru a acuzat Guvernul că acordul a fost dat fără niciun studiu prealabil de mediu/impact.
„Nu avem nevoie de aşa ceva. Vrem să avem apa noastră aşa bună şi renumită cum este acum. Nici nu este a noastră, ci a copiilor noştri. Nu are dreptul nimeni să o distrugă”, a precizat unul dintre protestatari.
Unul dintre protestatari a propus să se adune liste cu semnături pe care să le depună „la organele de stat competente şi datoare conform jurămintelor depuse, în a soluţiona cererea motivată a unui popor jefuit, oprimat”.
Protestatarul a susţinut că protestul este „pentru demiterea celor care ne distrug ţara, a celor care alungă populaţia din ţară, cei rămaşi fiind ameninţaţi cu exproprierea aplicată de corporaţii, pentru demiterea celor care şi-au acordat superimunitate la furt... „Suntem un popor îmblânzit, dar puternic. Nu vrem şah mat la umanitate! Înrobirea populaţiei române este evidentă. Să dovedim că suntem uniţi! Dumnezeu să ne ajute!”.