Proteste antiguvernamentale violente în Italia

Proteste Italia (FILIPPO MONTEFORTE / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
10.12.2013

Sute de proteste au fost organizate luni pe tot cuprinsul Italiei de către opozanţii guvernului, afiliaţi mişcării protestatare "forconi", potrivit presei italiene citate de Mediafax.

Mai multe incidente violente au dus la paralizarea oraşului Torino.

În cursul zilei de luni au avut loc mai multe ciocniri între forţele de ordine şi protestatarii anti-fiscalitate. Aceştia din urmă au blocat timp de o oră principalele gări din Torino stând pe şine, după care circa o sută de manifestanţi s-au îndreptat către sediul Equitalia, centrul de colectare a impozitelor.

Ajunşi în faţa clădirii, manifestanţii au aruncat cu pietre, sticle şi petarde asupra clădirii. Forţele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene. Ca urmare a conflictului paisprezece poliţişti au fost răniţi uşor şi trei maşini de poliţie au fost avariate.

Manifestanţii au perturbat şi circulaţia tramvaielor şi au provocat închiderea mai multor magazine din zonă.

Sute de manifestaţii de acest gen care au fost organizate în întreaga Italie. Oamenii sunt nemulţumiţi de sporirea fiscalităţii şi cer demisia guvernului de coaliţie condus de Enrico Letta, pe care îl acuză că nu a făcut nimic pentru susţinerea celor mai afectate categorii ale populaţiei.

Protestatarii au blocat străzile în oraşe precum Roma, Veneţia, Campania, în jurul Milano, Palermo, Catana, Sicilia şi în Sardinia. De asemenea, mai multe gări au fost blocate, precum cea din Genoa, ceea ce a dus la întârzieri în circulaţia trenurilor către frontiera franceză.

Potrivit agenţiei Ansa, la Roma, în faţa sediului regiunii Lazio, protestatarii au aruncate petarde şi fumigene, ceea ce a dus la arestarea a 11 persoane.

Născută în Sicilia, mişcarea "forconi", care are ca simbol furca ţărănească, a reunit agricultori preocupaţi de creşterea taxelor şi impozitelor care sunt îngrijoraţi că fermele mici vor dispărea. Mişcarea i-a reunit ulterior şi artizani, comercianţi, mici antreprenori şi alte categorii profesionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor